İSTANBUL’A YAKIN KAPLICALAR

Yorgun argın uyanıp işe gidip, işten dönmekten sıkıldınız mı?
İSTANBUL’A YAKIN KAPLICALAR

Yorgun argın uyanıp işe gidip, işten dönmekten sıkıldınız mı? Erken uyuduğunuz halde yorgun uyanıyorsanız bedenen değil zihnen kronik bir yorgunluğunuz bulunmaktadır. Kaplıcalar kışın stresini, gün içerisinde yaşadığınız zorlu anları unutup sakinleşmeniz için yardımcı olabiliyor. Peki, strese, zihne, bedene şifa dağıtan bu ferah mekânları nerede bulabilirsiniz? 

1.Tuzla Kaplıcaları

Tesis, İstanbul Tuzla içmelerinde bulunan çam ağaçlarıyla kaplı 70 dönümlük bir alan üzerinde kurulmuş, modern ve tarihi bir tesistir. Tesis bünyesinde Konaklama, Bilgisayarla Check-Up, Kür Merkezi, Akupunktur, İçme Kürü İnhalasyon Kürü, Tıbbi Masaj, Bitki Çayları, Restoran ve Perhiz Lokantası hizmetleri verilmektedir.

Tuzla İçmeler kaplıcalarına ister Tem otoyolundan isterseniz de E-5 otoyolundan ulaşabilirsiniz. Konum itibariyle çok güzel bir konumda yer almaktadır. Aracınız yok ise Kartal’a kadar metro ile gelip daha sonra İçmeler otobüsüne binebilirsiniz. Peki, İçmelere giden otobüsler hangisi diye merak ediyorsanız. Topkapı-Cevizlibağ (500 T) , Kadıköy-Tuzla (130-130A) otobüs hatları tesisin önünden geçmektedir. Kocaeli tarafından geliyorsanız Pendik-Tuzla minibüsleri de tesisin önünden geçiyor.

Dilerseniz Haydarpaşa-Gebze banliyö trenini kullanarak içmeler durağına gelebilirsiniz. İçmeler durağı ile kaplıcalar arası sadece 5 dakika sürmektedir. 

2.Yalova Kaplıcaları

Yalova Termal Kaplıcaları, 4000 sene önce bir takım doğa olayları sonucu oluşmuştur. 2000 seneden fazla süredir insanların şifa aradıkları yer haline gelmiştir.

Tarihte Pitiya olarak bilinen bölgede kurulu Yalova Termal Kaplıcaları, Yalova il merkezinden 12 km. uzaklıkta, Yalova Termal ilçesi içerisinde iki dağ arasında, bir arada ender görülen harika bir bitki örtüsü ile kaplı bir vadidir. 3600 dönüm orman arazisine sahiptir. Yalova Termal Kaplıcalarının ilk hamamları yaklaşık 1600 sene önce Bizans İmparatoru Constantinus (312-337) tarafından yaptırılmıştır. Daha sonra çeşitli Bizans İmparatorları tarafından birçok tesis yaptırılmıştır. Osmanlı Yalova’yı fethettiğinde, başkent Bursa olması ve orada da kaplıca olması nedeniyle termale gereken önem verilmemiştir.

Yalova Kaplıcalarına gitmek belki Tuzlaya gitmekten daha rahat ve konforludur. Tek yapmanız gereken Pendik’ten kalkan arabalı vapur ile Yalova’ya geçmektir. Yaklaşık yarım saat içinde Yalova merkezde oluyorsunuz. Bundan sonrası da şehir merkezinden kaplıcalara giden minibüslere binmektir.

Kaplıcalara giderken çok güzel manzaralara şahit olacaksınız. Aracınızla gitmek isterseniz de Orhangazi Köprüsü’nü kullanarak  1,5 saat gibi kısa bir sürede varabilirsiniz.

3.Gönen Kaplıcaları

Kaplıcalar çevresinde yapılan hafriyatlar sırasında ortaya çıkan mozaikler, yazılı taşlar sütun başlıkları, madeni paralar gibi tarihi eserler Gönenin, yerleşim yeri olarak kullanılmasının Milattan Önceye dayandığını göstermektedir .MS.II.yy. ait bulunan kitabelerde şehrin adı ‘Sıcak Su Şehri, Thermi’, hamamlarda ‘Granikaion Hamamları’ olarak geçmektedir. Bu kitabelerde, sıcak suyun şehir için önemli olduğu ve şifa dağıtan suyun insanlara sunulması için yardım yapan yönetici ve kişilerin isimleri belirtilmektedir.

Uzun süre Bizans yönetiminde kalan bölge, 13.yy’da Anadolu Selçuklularının eline geçmiş, bu Devletin dağılmasından sonra Karesi Beyliği yönetiminde kalmış ve nihayet 1334 yılında Osmanlı idaresine katılmıştır.

93 harbi denilen 1877-1878 Türk-Rus savaşının ardından Balkanlar’dan ve Kafkasya’dan çok sayıda Türk boyu göçmen olarak gelip Gönen’e yerleşmiştir.

Konum olarak düzlük üzerine kurulu olduğundan ulaşımı çok rahattır. Eskiden 4,5 -5 saatte İstanbul’dan ulaşılabiliyordu. Şimdi ise bu süre 3,5-4 saate indi. Kendi aracıyla gitmek isteyenler Bursa yolunu takiben Bandırma yoluna girmesi ardından ise yol ayrımında Gönen tabelasını takip etmeleri yeterlidir. Bir diğer alternatifiniz ise otobüsle gitmektir. İstanbul’dan ve büyük şehirlerden direkt seferler vardır. Kamil Koç ve Metro Turizm firmaları düzenli olarak seferler düzenlemektedir.

Başka bir alternatif ise İDO seferleri Bandırmaya gelip, oradan da kara yoluyla yapacağınız 30 dakikalık bir yolculukla ulaşmaktır. Kısacası ulaşım konusunda çok büyük sıkıntılar yaşamazsınız. 

4.Sakarya Kaplıcaları

Sonraki durağımız ise yakın zamana kadar pek bilinmeyen Sakarya Kaplıcaları. Son dönemlerde diğer kaplıca bölgelerini tahtından indireceğe benziyor. Gerek doğasıyla gerek sularının kalitesi gerekse İstanbul’a yakınlığıyla son dönemler İstanbulluların gözdesi haline geldi. Bunların yanı sıra konaklayabileceğiniz birçok kaliteli oteli de bünyesinde bulunduruyor. İster günü birlik isterseniz de konaklamalı gidip faydalanabilirsiniz.

5.İznik Keramet Ilıcası

İstanbul’a uzaklığı İzmit Körfezi üzerinden yaklaşık 190 km, Osmangazi Köprüsü üzerinden yaklaşık 110 km. yaklaşık 1 saat 30 dakikada gidebileceğiniz bir kaplıca.

Doğal ve büyük bir kaplıca havuzunda doğa içesinde sıcak ve şifalı suyun  çıkarılacağı Bursa’nın tarihi ilçesi İznik’te bulunan Keramet Kaplıcaları hafta sonları  tercih edilebilir. Bu arada tatil günlerinde kalabalık olduğunu da hatırlatalım.

6.Oylat Kaplıcaları

İstanbul’a 300 km mesafede olan Oylat Kaplıcaları.

Eski dönemlerden bu yana kullanılan Oylat Kaplıcaları Bursa’nın İnegöl ilçesindedir. Oylat Kaplıcaları suyu birçok tedaviyi destekleyici özellikler taşıdığı  bilinmektedir.

7.Kükürtlü Kaplıcaları

Uludağ Üniversitesi bünyesinde işletilen Kükürtlü Kaplıcası Bursa’nın Osmangazi ilçesi Çekirge Semtinde bulunmaktadır. Kaplıcanın diğer adı Atatürk Rehabilitasyon Merkezidir.

Değişik büyüklükte havuzları bulunan kaplıca  Romatizmal hastalıklar, ortopedik hastalıklar, cilt hastalıkları, yumuşak doku rahatsızlıkları destekleyici faydası bulunmakta.

Büşra Tosun Yörük