Haberin Olsun

YILIN FİLMİNİN BAŞROLÜ MİCHELLE YEOH'A CANNES'DAN ÖDÜL

Haberin Olsun

YILIN FİLMİNİN BAŞROLÜ MİCHELLE YEOH'A CANNES'DAN ÖDÜL

Oscar'a ve pek çok ödül törenine damga vuran, yılın en çok konuşulan filmi Her Şey Her Yerde Aynı Anda'nın başrol oyuncusu Michelle Yeoh, Cannes Film Festivali tarafından "Sinemada Kadın" ödülüne layık görüldü.

Her Şey Her Yerde Aynı Anda (Everything Everywhere All at Once) filmi, Oscar zaferinin ardından ödülleri toplamaya devam ediyor. Filmin başrol oyuncusu Michelle Yeoh, En İyi Kadın Oyuncu Oscarı'nın yanına Cannes Film Festivali ödülünü de ekledi.

Yeoh, önceki yıllarda Jane Fonda, Geena Davis, Susan Sarandon, Isabelle Huppert, Patty Jenkins, Gong Li, Salma Hayek ve Viola Davis'in aldığı "Sinemada Kadın" ödülüne layık görüldü. Ünlü oyuncu, festival komitesinin açıkladığı ödülünü, 16 Mayıs'ta başlayacak festivalde alacak.

Cannes Film Festivali, 2015 yılından bu yana sinemaya katkıda bulunan kadınları onurlandırmak için "Sinemada Kadın" ödülünü veriyor.

"Zamanın Değiştiğine İkna Oldum"

Malezyalı oyuncu Yeoh ödülden dolayı "çok duygulandığını" söyleyerek, "Zamanın değiştiğine ikna oldum. Son yıllarda toplumsal farkındalık net bir şekilde yükseliyor. Kadınların kameranın önünde ve arkasında roller oynamaya, dünyanın çeşitliliğini ve karmaşıklığını yansıtan hikayeler anlatmaya devam etmesi hayati önem taşıyor" dedi.

Pinault, "Cannes Film Festivali ile birlikte, onun sinemaya yaptığı önemli katkıyı ve gelecek nesillere ilham verme yeteneğini takdir etmek istedik" diyerek, ödül için neden Yeoh'u seçtiklerini anlattı.

https://www.ntv.com.tr/n-life/kultur-ve-sanat/yilin-filminin-basrolu-michelle-yeoha-cannesdan-odul,zzFWhmmB6kODIQa140pWFQ

 

GÖBEKLİTEPE DEPREMLERİN ARDINDAN ZİYARETE AÇILDI

Depremlerin ardından tedbiren ziyarete kapatılan Şanlıurfa'daki Göbeklitepe Ören Yeri, yeniden misafirlerini ağırlamaya başladı.

Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası Genel Sekreteri Müslüm Çoban, Türkiye'nin ağır bir deprem sürecinden geçtiğini söyledi.

Göbeklitepe'nin depremi hasarsız atlatmayı başardığını vurgulayan Çoban, şunları söyledi:

"3 Nisan itibarıyla Göbeklitepe'miz açıldı, hem Ramazan Bayramı hem de bundan sonraki günlere ilişkin Göbeklitepe ziyaretleri için yoğun bir istek var. Göbeklitepe'nin tekrar ziyarete açılması özellikle Şanlıurfa ve bölgede hayatın normal akışına dönmesi, yaraların sarılması açısından güzel bir gelişme oldu."

İngiliz turistten Göbeklitepe'ye davet

Göbeklitepe'yi gezen İngiliz turist Jems Askar da ilk kez geldiği ören yerine hayran kaldığını söyleyerek, "Bu bölgede birçok müze ve çoğu yer kapalı. Türkiye ve Suriye'deki depremlerden sonra Göbeklitepe'nin açılması çok iyi bir haber, lütfen gelip ziyaret edin" dedi.

"Çok mutluyuz ki burası ayakta kalabildi"

Türk doktor Arbel Öztürk ise Göbeklitepe'ye 3. kez geldiğini söyleyerek, "Burada ruhumun dinlendiğini hissediyorum. Çok mutluyuz ki burası ayakta kalabildi. Deprem, sel felaketi derken zor günler geçirdik ama burası bugün açıldı" dedi.

https://www.trthaber.com/haber/kultur-sanat/gobeklitepe-depremlerin-ardindan-ziyarete-acildi-758038.html

 

“MİRASIMIZ KUŞEVLERİ” İSTANBULLULAR’LA BULUŞUYOR

Ecdadımızın vakfettiği varlıkların ve değerlerin emanetçisi olan Vakıf Katılım tarafından gerçekleştirilen “Mirasımız Kuşevleri” sergisi, Üsküdar’daki Mimar Sinan Galerisi’nde sanatseverlerle buluşuyor.

Kuşevleri geleneğinin günümüzde en güzel örnekleriyle sürdürülmesi amacıyla Vakıf Katılım’ın düzenlediği “Nesilden Nesile Kuşevleri Tasarım Yarışması’’nda ödül kazanan ve sergilenmeye layık görülen eserler, Üsküdar’daki Mimar Sinan Galerisi’nde “Mirasımız Kuşevleri” sergisinde ziyarete açıldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Vakıf Katılım Genel Müdürü Osman Çelik, “Kurumumuzu ülkemizin, ecdadımızın vakfettiği varlıkların ve değerlerin emanetçilerinden biri olarak görüyoruz. Buradan hareketle değerlerimizi gelecek nesillere aktarmak adına sosyal sorumluluk çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Bu vizyon doğrultusunda Osmanlı’nın nezaket, zarafet ve iyilik temelleri üzerine kurduğu yaşam felsefesini mimari olarak anlatan ve günümüze kadar ulaşan “Kuşevleri” projesini sürdürüyoruz. Projeyle, kuşlara barınak olan kuşevi geleneğini yeniden canlandırarak günümüz modern mimari dünyasına entegre etmeyi ve ekolojik olarak da doğaya katkıda bulunmayı amaçlıyoruz” dedi ve ekledi:

“Vakıf Medeniyeti” ve “Vakıf Kültürü” anlayışını benimseyerek; sosyal dengenin temellerinden biri olan vakıfların korunmasına ve gelirlerinin artırılmasına yönelik projeleri önceliklendiriyoruz. Vakıf kültürümüzden aldığımız güç ve bilinçle önümüzdeki dönemde de toplumsal kalkınmaya katkı sağlayacak projeler geliştirmeye ve bu yönde atılan adımları desteklemeye devam edeceğiz.”

Nadide örneklerin güncel yorumları

Sergi yarışmaya katılım sağlayan amatör & profesyonel sanatçıların kuşevleri geleneğini çeşitli üsluplarla yorumladıkları eserlerden oluşuyor.  Sergide yer alan birbirinden renkli kuşevleri, ziyaretçilere Anadolu’nun kadim medeniyetinin nadide örneklerinin güncel yorumlarını sunuyor.

“Mirasımız Kuşevleri” sergisi, Mimar Sinan Galerisi, Hakimiyeti Milliye Caddesi, Üsküdar/İstanbul adresinde hafta sonu dâhil olmak üzere her gün ziyaretçilerini kabul etmektedir.

https://www.dunya.com/kultur-sanat/mirasimiz-kusevleri-istanbullularla-bulusuyor-haberi-689840

 

10. FRANKFURT TÜRK TİYATRO FESTİVALİ 26 MAYIS'TA BAŞLAYACAK

Türk tiyatrosunun önemli isimlerini ve eserlerini konuk eden 10. Frankfurt Türk Tiyatro Festivali, 26 Mayıs'ta başlayacak.

10. Frankfurt Türk Tiyatro Festivali, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Hessen Eyaleti Bilim ve Kültür Bakanlığı, Frankfurt Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı'nın yanı sıra Türk Hava Yolları'nın katkılarıyla düzenleniyor.

Türkiye İş Bankası, Ziraat Bankası ve Evim Mobilya'nın da desteklediği festivalde Devlet Tiyatroları, İBB Şehir Tiyatroları ve birçok özel tiyatro tarafından sahneye konulması planlanan 25 oyun, seyirciyle buluşacak.

İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşegül İşsever, Devlet Tiyatroları Başrejisörü Bengisu Gürbüzer Doğru, oyuncu Ayla Algan, Haldun Dormen, Tamer Levent, Ayşenil Şamlıoğlu, Zihni Göktay, Hikmet Körmükçü, Hüseyin Avni Danyal, Başak Daşman, Kerem Atabeyoğlu, Almila Uluer Atabeyoğlu, Sumru Yavrucuk, Deniz Çakır, Ebru Aykaç, Özgür Kaymak, Ali Yoğurtçuoğlu, Gün Koper, Birol Güven, Güray Dinçol, Pınar Akkuzu, Gülden Arsal, Ergin Düzgün ve Serpil Erdem festivale konuk olacak sanatçılar arasında yer alıyor.

 

"Bu Festivalin Hepimize İyi Geleceğine İnanıyoruz"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Tiyatro Frankfurt Genel Sanat Yönetmeni Kamil Kellecioğlu, şunları kaydetti:

"Tiyatro Frankfurt olarak, bu yıl Cumhuriyet'in 100. yılı ve festivalin 10. yılına özel bir program hazırlayarak, bu önemli günleri görkemli bir şekilde kutlayacağız. Sanatın gücüne ve bu festivalin hepimize iyi geleceğine inanıyoruz. Hasret sona eriyor. Tiyatroseverleri bir araya getirecek olan bu festival, ekip arkadaşlarımla birlikte yaptığımız uzun soluklu bir çalışmanın sonucu olarak gerçekleştirildi. Şahane bir festival oldu. Bize destek veren tüm kurum ve kuruluşlara sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum."

Türkiye'nin Frankfurt Başkonsolosu Erdem Tunçer, Hessen Eyaleti Bilim ve Kültür Bakanlığı Müsteşarı Ayşe Asar, Frankfurt Belediyesi Meclis Başkanı Hilime Arslaner ve Frankfurt Büyükşehir Belediye Başkanı Peter Feldmann'ın himayesinde gerçekleştirilecek festivalde, "Uçurtmanın Kuyruğu", "Gidiş Dönüş Moskova", "Bir Gün Ayakkabımın Teki", "Günebakan Cam Kırıkları", "Nöro Beyin Showu" "Şatonun Altında", "Kelepçe Kullanma Kılavuzu", "Eyvah Nadir" ve "Tatavlada Son Dans" oyunları sahnelenecek.

Oyunlarla ilişkin detaylı bilgiye "tiyatrofrankfurt.com" adresinden ulaşılabilecek. Festival 4 Haziran'da sona erecek.

https://www.ntv.com.tr/n-life/kultur-ve-sanat/10-frankfurt-turk-tiyatro-festivali-26-mayista-baslayacak,E78js1FzZEGL34CzqZl54w#

 

 

NURİ BİLGE CEYLAN İMZALI 'KURU OTLAR ÜSTÜNE', 76. CANNES FİLM FESTİVALİ'NDE YARIŞACAK

Nuri Bilge Ceylan'ın yeni filmi Kuru Otlar Üstüne, ilk gösterimini Cannes Film Festivali'nde yapacak. Film, festivalin Ana Yarışması'nda yarışacak.

Bu yıl 76. kez 16-27 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek Cannes Film Festivali'nin programı açıklandı. Nuri Bilge Ceylan'ın yeni filmi "Kuru Otlar Üstüne", 76. Cannes Film Festivali'nin Ana Yarışma'sında yarışacak.

Doğu Anadolu'nun ücra bir beldesinde zorunlu hizmetini yapmakta olan resim öğretmeni Samet'in başına gelen ve anlam vermekte zorlandığı olaylara odaklanan "Kuru Otlar Üstüne" filmi, dünya prömiyerini de festivalde yapacak.

TRT personeli olarak görev yapan Kürşat Üresin ve Cevahir Şahin'in görüntü yönetmenliğini üstlendiği yapım, 12 Punto 2020'de "TRT Ustaya Saygı Ödülü"nün de sahibi olmuştu. Prodüksiyonu TRT'nin ekip ve ekipman desteğiyle gerçekleştirilen filmin kamera, ses, ışık ve kurgu ekiplerinde de yine TRT personeli görev aldı. Ceylan 2014'te "Kış Uykusu" filmiyle Altın Palmiye ödülünü kazanmış, "Bir Zamanlar Anadolu'da", "Uzak" ve “Üç Maymun” filmleriyle ise Cannes Film Festivali'nden ödüllerle dönmüştü.

Festivalde ayrıca TRT ortak yapımları Jessica Hausner'in “Club Zero” ve Alice Rohrwacher'in “La Chimera” filmleri de yarışacak.

Açılışını Maïwenn’in "Jeanne du Barry" isimli filminin yapacağı festivalde ana yarışma jüri başkanlığı da Ruben Östlund’a emanet edildi.

https://www.gazeteduvar.com.tr/nuri-bilge-ceylan-imzali-kuru-otlar-ustune-76-cannes-film-festivalinde-yarisacak-haber-1613239

 

‘SAATLERİ AYARLAMA ENSTİTÜSÜ’ SEYİRCİYLE BULUŞTU

Serkan Keskin'in onlarca surete büründüğü, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ‘Saatleri Ayarlama Enstitüsü’ romanında aynı adla sahneye uyarlanan oyun seyirciyle buluştu.

Doğu ve batı, eski ve yeni, geleneksel ve modern kutupları arasında salınıp duran Ahmet Hamdi Tanpınar’ın zamansız eseri ‘Saatleri Ayarlama Enstitüsü’, Serdar Biliş’in yönetmenliğinde 12 Nisan’da prömiyerini gerçekleştirdi. Sinema ve tiyatronun iç içe geçtiği çağdaş bir uyarlama ile sanatseverlerle buluşan oyunda onlarca surete tek başına bürünen Serkan Keskin performansıyla büyük beğeni toplantı ve oyun sonunda dakikalarca ayakta alkışlandı.

Serdar Biliş’in uyarlayıp yönettiği ‘Saatleri Ayarlama Enstitüsü’nün müziklerinde Tuluğ Tırpan imzası yer alıyor. Tiyatro ve sinema arasında hibrid bir dünyanın tasarlandığı oyunun görüntü yönetmenliğini Ahmet Sesigürgil, sahne ve dekor tasarımını ise Gamze Kuş üstleniyor.

Saatler Kolektif’in yapımını üstlendiği oyun Nisan ve Mayıs aylarında seyirci ile buluşacak.

https://www.birgun.net/haber/saatleri-ayarlama-enstitusu-nun-promiyeri-gerceklesti-428998