AVRASYA TÜNELİ

Dünyanın en iyi mühendislik projelerinden biri olan Avrasya Tüneli
AVRASYA TÜNELİ

Dünyanın en iyi mühendislik projelerinden biri olan Avrasya Tüneli Projesi'nde (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi), TBM (tünel açma makinesi) diye adlandırılan makineyle deniz altındaki tüneller oluşturulmuştur.

Proje için özel olarak üretilen ve İstanbul Boğazı altında 3,344 kilometrelik alanı kazarak ilerleyen tünel açma makinesiyle iki kıta deniz tabanı altında birleştirilmiş oldu. Böylece Türkiye, tünelcilik teknolojisinde çığır açan Avrasya Tüneli ile dünyanın en başarılı mühendislik eserlerinden birisine sahip oldu.

İstanbul'un trafik sorununun çözümüne ve İstanbul Boğazı karayolu geçişine katkı sağlamak amacıyla yap-işlet-devret modeliyle ihale edilen projede İstanbul Boğazı altındaki tünel açma çalışmaları, 19 Nisan 2014'te Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla Haydarpaşa şantiyesinde düzenlenen törenin ardından başladı. 

Kazlıçeşme-Göztepe 15 Dakika
Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet veren Avrasya Tüneli ile İstanbul'da trafiğin çok yoğun olduğu güzergahta yolculuk süresi 15 dakikaya kadar indi, güvenli ve konforlu yolculuk imkanı sağlandı.

Dev Projenin Özellikleri
Avrasya Tüneli Projesi, toplam 14,6 kilometrelik üç ana bölümden oluşan projenin en önemli aşamasını 3,4 kilometre uzunluğundaki Boğaz Geçişi oluşturuyor. Boğaz Geçişi için dünyanın en gelişmiş TBM teknolojisinden yararlanıldı.

Tünel açma makinesi, bentonit bulamacı kullanan tünel açma makineleri içinde 11 bar değerindeki işletme basıncıyla dünyada 2. sırada olup 13,7 metre kazı çapı ile de dünyada 6. sırada yer alıyor. TBM'nin güzergahı üzerinde hem deniz çökelleri hem de değişik basınç dayanımlarına sahip kaya birimleri (Trakya Formasyonu) yer alıyor. Bu sebeple Avrasya Tüneli Projesi, teknik özellikleri bakımından dünyanın sayılı ve ender mühendislik projelerinden biri olarak nitelendiriliyor.

Proje toplam bin 672 bilezikten oluşuyor. Muhtemel büyük bir depremde tünelin dayanıklılığını artırmak amacıyla iki ayrı noktada özel sismik contanın monte edildi. İş güvenliği kurallarının eksiksiz uygulandığı projede, 2 bin 124 çalışan görev alırken, 250 iş makinesi kullanıldı.

Projenin sahip olduğu yüksek standartlar nedeniyle Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) sürdürülebilirlik açısından en başarılı projelere verdiği "En İyi Çevresel ve Sosyal Uygulama Ödülü"ne layık görüldü.

Projenin Faydaları

  • Trafiğin çok yoğun olduğu Koşuyolu – Kumkapı hattında kıtalararası yolculuk süresi 5 dakikaya kadar iniyor.
  • Avrasya Tüneli, sahip olduğu ileri teknoloji ile bu güzergahta güvenli ve konforlu yolculuk imkânı sağlıyor. Modern aydınlatma, yüksek kapasiteli havalandırma ve yolun düşük eğime sahip olması gibi özellikler, yolculuk konforunu artırıyor.
  • Avrasya Tüneli'nin iki katlı olarak inşa edilmesi, yol güvenliğine sağladığı katkı sayesinde sürüş konforunu da olumlu yönde etkiliyor. Her katta 2 şeritten tek yönlü geçiş sağlanıyor.
  • Sis, buzlanma gibi olumsuz hava koşullarında da kesintisiz yolculuk yapılabiliyor.
  • Avrasya Tüneli, İstanbul’daki mevcut havaalanları arasında en hızlı ulaşım olanağı sunuyor.
  • Trafik yoğunluğunun azalmasıyla egzoz emisyon oranı azalıyor.
  • Tarihi yarımadanın doğusunda kayda değer oranda trafik azalması sağlanıyor.
  • Boğaziçi, Galata ve Unkapanı köprülerindeki araç trafiğinde hissedilir rahatlama sağlanıyor.
  • Avrasya Tüneli tüm aşamalarında İstanbul’un siluetine zarar verilmeyecek şekilde geliştirildi. İç mimarisinde uygulanan aydınlatma teknikleri ve tünel girişlerinde geleneksel Türk mimarisinden gelen motiflerle İstanbul’un kimliğini yansıtıyor.

İnşaat Sürecindeki Ekonomik Katkılar

İstihdam

%95’ini Türk çalışanların oluşturduğu projede günde 1800 kişiye istihdam sağlandı. Bugüne kadar alanında lider yaklaşık 500 yerli ve uluslararası firma projede görev aldı ve danışmanlık sağladı.

Maddi Kazanç

Proje yapım aşamasında, inşaat çalışmalarında yapılan harcamalar sayesinde Türkiye ekonomisine günde 1,5 milyon TL’lik bir iş hacmi yaratıldı.

İşletme Sürecindeki Ekonomik Katkılar

Devlet Geliri

Avrasya Tüneli’nin araç geçiş ücretlerinden elde edilecek gelirin kamu ile paylaşımı ve ödenen vergiler sayesinde yılda yaklaşık 180 milyon TL devlet geliri hedefleniyor.

Yakıt Tasarrufu

Proje’nin açılmasıyla birlikte yılda toplam 160 milyon TL’lik (38 milyon litre) yakıt tasarrufu hedefleniyor.

Zaman Kazanımı

Boğaz geçişlerinde sağladığı ek kapasite sayesinde, yolculuk sürelerindeki kısalma ile yılda yaklaşık 52 milyon saat zaman tasarrufu hedefleniyor.

Çevresel Katkı

Proje sayesinde araçların yaydığı emisyon miktarı (karbon monoksit, karbon dioksit, azot oksitler, partikül madde vb.) yılda yaklaşık 82 bin ton azaltılarak çevresel katkı sağlanacak.