Çocuklar bizlerin geleceği, yarınlarımızın umutlarıdır. Onların sağlıklı bir şekilde gelişimlerini tamamlamaları, bedenen ve psikolojik olarak sağlıklı bireyler olmaları, yarınlarımıza umutla bakmamız demektir. O zaman hep beraber onların sağlıklı olmaları için çaba göstermeliyiz.
Okulların açılmasıyla birlikte annelerin çocuklarıyla ilgili kaygıları başlar. Tatil döneminde evdeyken beslenmelerini kontrol etmek daha kolaydı ama okulda beslenmelerini nasıl kontrol edeceğiz? Çocukların beslenmesi büyüme ve gelişmelerini, okul başarılarını nasıl etkiler? Hadi gelin bunlara bir göz atalım.
Güncel çalışmalar okul çocuklarının şeker, hazır meyve suyu ve asitli içecekleri çok sık, süt ve süt ürünlerini ise az tükettiklerini ortaya koymuştur. Bunun sonucunda, demir, kalsiyum, lif ve antioksidan vitaminleri yetersiz aldıkları, beslenmelerinin yetersiz olduğu gösterilmiştir. Günlük alınan enerjinin bilinçsiz artması sebebiyle son yıllarda obezite çocuklar arasında artmıştır.
Çocuklar için en önemli öğün kahvaltıdır ve maalesef en çok atlanan öğündür. Oysa kahvaltı okul başarısı için oldukça önemlidir. Kahvaltı yapılmadığı takdirde dikkat dağınıklığı, yorgunluk, baş ağrısı, zihinsel performans azalmaktadır. Çocuklara her sabah kahvaltı yapma alışkanlığı edindirmeliyiz. Haşlanmış yumurta, peynir, domates, salatalık, 1 bardak süt, 1-2 dilim ekmek çocuklar için yeterli ve dengeli bir kahvaltı oluşturabilir.
Çocukların tabaklarında dört besin grubundan da besinler bulunmalıdır. Et grubundan et, tavuk, balık, yumurta, peynir, kuru baklagiller, süt grubundan süt, yoğurt, ayran, kefir, sebze ve meyve grubu ve tahıl grubundan ekmek, bulgur, makarna, pirinç vb. her öğünde yeterli miktarda tüketilmelidir.
Öğünlerin atlanmamasına dikkat edilmelidir. Günlük alınması gereken besin miktarı 3 ana, 3 ara öğün şeklinde olmalıdır. Okulda veya evde açlık hissedildiğinde şeker ve şekerli ürünler, cipsler, gazlı içecekler yerine; süt ve süt ürünleri, meyveler, kuruyemişler, sütlü tatlılar gibi besin içeriği yüksek yiyecekler tercih edilmelidir.
Dışarıda açıkta satılan ürünler çocukların çok fazla dikkatini çeker ancak güvenilir ve temiz değildir. Ayrıca çok çabuk bozulma riski taşırlar. Bu nedenle çocukların yanına evden hazırladığımız sağlıklı sandviçler veya ara öğünler verebilir, dışardaki ürünlerin tüketimini en aza indirgeyebiliriz. Ayrıca çocuklarda etiket okumayı alışkanlık haline getirmeliyiz. Okul kantinlerinden veya marketlerden aldıkları ürünlerin son tüketim tarihleri vb. bilgileri okuma alışkanlığını mutlaka kazandırmalıyız.
Beslenmeye ek olarak sağlıklı nesiller yetiştirmek adına çocuklarda fiziksel aktivite arttırılmalı, çocuklar yeteneklerine uygun çeşitli spor dallarına yönlendirilmelidir. Son yıllarda teknolojinin ilerlemesiyle çocukları etkisi altına alan akıllı telefonlar, tabletler, televizyon gibi iletişim araçlarının kullanımını çocuklarımızda mutlaka sınırlandırmalı, onların esaretinden çocukları kurtarmalı, hareketsiz ve düşünme yeteneğini kaybetmiş nesiller olmalarını önlemeliyiz. Sağlıkla kalın.
Dyt. Tuğba KUT
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Format Beslenme Ve Diyet Danışmanlığı
dyttugbakut@gmail.com