İstanbul’un deniz seviyesinden yükseklik bakımından Aydos Tepesi’nden (537 m) sonra en yüksek ikinci yeri Çekmeköyümüzün en eski yerleşim yerlerinden biri olan Alemdağ mahallesinde yer alan Alemdağ (442 m)’dır. Osmanlı Sultanlarının av alanı olarak kullandığı ve tarihi belgelerde adı geçen Alemdağ’ın kıymetli muhtarı Cengiz Yıldız ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.
Cengiz Bey merhaba, bize kendinizi tanıtır mısınız?
Merhaba, ben Alemdağ mahalle muhtarı Cengiz Yıldız. 1961’de İstanbul’da doğdum. 1900’lerin başlarında Balkan Harbi sonrası atalarımız Alemdağ köyüne yerleşmişler. 100 yılı aşkın süredir Alemdağ’da ikamet etmekteyiz. Bir kızım bir de oğlum var. Kızım öğretmen, oğlum bankacı, eşim ev hanımı. Muhtar olmadan önce gayrimenkul ve ticaretle uğraştım. Şu anda mahallemizin takdiri ile muhtarlık görevini icra etmekteyim.
Ne kadar zamandır muhtarlık yapıyorsunuz? Muhtarlık yapmayı neden seçtiniz?
2019 yılının Nisan ayından beri muhtarlık yapmaktayım. Uzun yıllardır Alemdağ’dayım. Mahallemin sorunlarını da sokaklarını da çok iyi bildiğim için bu göreve aday oldum. Mahallemde olan sorunları çözmek, çözüm üretmek için bu yola çıkmayı düşündüm ve Allah’a şükür kazandık ve görevimizi layıkıyla yerine getirmeye çalışıyoruz. Bir sonuca varacak olursak asıl amacım ihtiyacı olan insanlara yardım etmektir, buna vesile olmaktır.
Alemdağ mahallenizi bize tanıtır mısınız?
Alemdağ mahallemiz yüzölçümü olarak 1.527.419,1’dir. Nüfus son seçimde 6.243 idi. Muhtar olarak bulunduğum süre zarfında bu sayı 9.000 civarlarına ulaştı. Son seçimde seçmen sayısı 4.402 idi. Mahallemizde 3 cami, 9 park, 3 okul, 2 resmî bina bulunmaktadır. Ek olarak Alemdağ mahallemiz deniz seviyesinden 442 metrelik yüksekliği ile İstanbul’un en yüksek noktasıdır.
Osmanlı Sultanlarının av alanı olarak tarihi belgelerde Alemdağ ismi çok geçiyor. Mahallenizde günümüze kadar gelmiş tarihi yapılar mevcut mu?
Av alanı olarak Alemdağ isminin çok geçmesinin sebepleri; insana huzur ve ferahlık veren eflatun erguvani dağları ve bin bir çeşit ağaç türlerinin olmasıdır.
Ünlü Türk kumandanı Turasan Bey ordusu ile İstanbul’da birçok yeri fethederek Alemdağ bölgesine kadar gelmiştir. Alemdağ’da bulunan Turasan Bey türbesi günümüze kadar ulaşmıştır.
Alemdağ mahallemizde 1835 yılında yapılan Ermeni kilisesi, 1930 yılında camiye çevrilmiştir. Bu camide şu an restorasyon çalışmaları devam etmekte olup, yakın zamanda ibadete açılması planlanmaktadır. Günümüzde Vakıflar Cami olarak anılmaktadır.
Ayrıca mahallemizde günümüze kadar ulaşmış, dağlarımızdan gelen doğal içme suyu çeşmelerimiz bulunmaktadır.
Muhtarlık yaparken başınızdan geçen ilginç bir anınızdan bahseder misiniz?
Ramazan ayında ihtiyaç sahibi birçok insan muhtarlığımıza başvurdu. O sırada hiçbir imkânımız yokken eşim tek tek ihtiyaç sahipleri ailelerin isimlerini kaydediyordu. Eşime ‘neden kaydediyorsun elimizde imkânımız yok’ dediğimde bana ‘ihtiyaç sahiplerini gönderen Allah, yardım edecek hayırseveri de gönderir inşallah’ demişti. Bir kaç gün sonra bir hayırseverimiz yüklü miktarda ihtiyaç sahibi 50 hanemizi sevindirdi. Bizi en mutlu eden ve en ilginç anılarımızdan biri oldu.
Muhtarlık yaparken çektiğiniz zorluklar neler oluyor? Mahallenizdeki vatandaşlarla iletişiminiz nasıl?
Pandemi sürecinde çeşmelerimizden su alınırken pandemi kurallarına uyulması noktasında zorluklar yaşadık. Her konuda ihtiyacı olanlar muhtarlığımıza gelir ve yardımcı olmaya çalışırız. Kaymakamlık, belediyemiz ve sağ olsunlar hayırsever sakinlerimiz sayesinde ihtiyaç sahibi ailelere ulaşmaya, yardım eli uzatmaya çalışıyoruz.7/24 iletişim kuracakları telefonum her daim sakinlerimize yardım için açıktır.
Mahallenizde şu ana kadar yaptığınız çalışmalar neler?
Muhtarlık süresince 7/24 ek iş değil tek iş olarak mahallemize hizmet etmekteyim. Muhtarlığım süresince beni aramış ve ulaşamamış tek bir vatandaşımız yoktur.
Belediye ile birlikte yol ve ışıklandırma çalışmaları yapılmıştır. İçme suyumuz için halkımızla beraber iyileştirme ve tamir çalışmaları yaptık. Çekmeköy Belediyemiz ve İstanbul Büyükşehir Belediyemiz ile beraber ihtiyaç sahibi ailelere ulaştık. Hala ulaşmaya çalışıyor, ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyoruz. Yapı olarak mahalle içinde havuz, halı saha, stadyum, hastane, sağlık ocağı, sosyal tesisimiz bulunmakta. Biz çalışmalarımızı sosyal yardımlaşma olarak ihtiyacı olan ailelere onların yaralarına merhem olmak amacıyla yapıyoruz çoğu zaman.
Pandemi sürecinde Alemdağ Mahallesinde ne tür çalışmalar yaptınız?
Pandemi sürecinin başında 65 yaş üstü vatandaşlarımızın bankalardan ve postanelerden maaşlarını alarak kendilerine teslim ettik. Karantinada olan ailelerimizin market alışverişlerini yaparak yanlarında olmaya çalıştık. İhtiyaç sahibi ailelere belediye, kaymakamlık ve hayırsever vatandaşlarımızla işbirliği içerisinde maddi ve manevi destek sağladık. Aynı zamanda iş arayan vatandaşlarımızı, çevremizdeki işverenler ile yaptığımız irtibatlar neticesinde iş bulmalarına vesile olduk.
Mahallenizde yer alan birçok başarıya imza atmış bir de spor kulübünüz var mahalle olarak nasıl destek veriyorsunuz?
Kulübümüz verdiği emeklerin sonucunda 3. lige kadar yükseldi. 2 yıl 3. ligde oynadık. Pandemiden sonra maalesef bal ligine geri döndük. Mahallelisi, köylüsü, esnafı hep beraber tribünde takımımızı destekliyoruz.
Mahallenizde ne tür çalışmalar yapmayı düşünüyorsunuz? Planladığınız projeleriniz var mı?
Eşimle beraber muhtarlık işlerini hallediyoruz çoğu zaman. En büyük hayallerimizden birisi hiçbir komşumuzun aç uyumamasıdır. Bu konu ile ilgili projemiz; Çekmeköy’de hayırseverler adına gerçekten güçlü bir vakıf, dernek kurmak, buna öncü olmaktır. İnsanlara direkt yardım eden olmasak bile buna vesile olmak, aracı olmak gerçekten fazlasıyla huzur ve mutluluk verici. Çoğu yerde sosyal yardımlaşmadan bahsetmemin sebebi bu yazıyı okuyan insanların bu konulara önem vermesini sağlamaktır. 1 ekmek ile bir sofraya umut olabilirsiniz. Bir elin nesi var iki elin birliği, merhameti, desteği var. Son olarak böyle yardımsever işadamlarımızın bulunduğu bir mahallede muhtarlık görevini yapmaktan gurur duyuyorum.
Ümit ŞENER