Çekmeköy’ün en gelişmiş, en çok tanınan ve merkezi noktadaki mahallelerinden biri olan, Taşdelen Mahallesi Muhtarı Serdar Karaman bu sayımızda yer alıyor. Meşhur Taşdelen kaynak suyunun da bulunduğu mahallemizi ve muhtarını biraz tanıyalım…
Serdar Bey merhaba, bize kendinizi tanıtır mısınız?
Merhaba. 1976 İstanbul doğumluyum. Aslen Trabzon Of’luyum. Karaman ailesi olarak 65 yıldır Taşdelen’de ikamet etmekteyiz. Evli ve 2 erkek çocuk sahibiyim. İnşaat sektöründe faaliyet gösteren aile şirketlerimizde yönetim kurulu başkanıyım. Doğa sporları, kültür gezileri yapmaktan ve kitap okumaktan hoşlanırım.
Ne kadar zamandır muhtarlık yapıyorsunuz? Muhtarlık yapmayı neden seçtiniz?
2009 yılı yerel seçimlerinde aday oldum ve seçildim. Şu anda 3. dönem muhtarlık görevini yürütmekteyim. Yaklaşık 12 yıldır Taşdelen Mahallesi muhtarıyım. Siyasi kökenli bir aileden geliyoruz, mahallemizin ve bölgemizin ileri gelen kanaat önderlerinin de yönlendirmesiyle bu işe gönüllü oldum. O gün bu gündür görevimizi en iyi şekilde yapıp halkımızın ve bölgemizin sorunlarını yetkililerle paylaşıp, takipçisi olup sonuca ulaştırıyoruz.
Taşdelen Mahallenizi bize tanıtır mısınız?
Taşdelen mahallesinin yüzölçümü yaklaşık 589.000 m2, nüfusu yaklaşık 12.000 kişidir. Seçmen sayısı son seçimi dikkate aldığımızda 6.500’dür. Mahallemiz 2 bulvar, 4 cadde ve 39 sokaktan oluşmaktadır. Resmi binalara gelecek olursak, Çekmeköy İlçe Emniyet Müdürlüğü, Taşdelen İMKB Meslek Lisesi, Ali Kuşçu İlköğretim Okulu, Türk Telekom Müdürlüğü, 2 tane mezarlık, 3 adet özel anaokulu, 1 tane özel ilköğretim okulu, 1 mesire alanı ve 4 adet park bulunmaktadır.
Taşdelen Ormanı ve Meşhur Taşdelen suyu da sizin mahallenizde bulunuyor. Buralara mahalle ve ilçe dışından da ziyaretçiler geliyordur. Buralarda ki sosyal faaliyetler neler?
Taşdelen mesire alanımızın tarihi, Sultan 2. Selim Han’ın eşi Nurbanu Sultan dönemine kadar dayanır. Bu dönemde vakfedilen şifalı bir memba suyudur. 220 metre derinlikten herhangi bir sondaj çalışması yapılmadan tamamen doğal yollarla gün yüzüne çıkmaktadır ve böbrek taşına çok iyi geldiği halk tarafından da bilinir. İnsanların ailesiyle, sevdikleriyle piknik yaptığı, doğa yürüyüşlerinin gerçekleştiği güzel vakit geçireceğiniz bir mesire alanıdır. Vakıf memba suyu dünyanın en iyi suları arasındadır. İsviçre’de yapılan lezzet yarışmasından ödül almıştır.
Muhtarlık yaparken çektiğiniz zorluklar neler oluyor? Mahallenizdeki vatandaşlarla iletişiminiz nasıl?
Yapmış olduğumuz görev kolay bir görev değil bunun bilincindeyiz. Ama mahallemizi, görevimizi ve halkımızı seviyoruz bu işleri de severek yapıyoruz. Mahallemizde doğup büyümemiz sebebiyle, biz herkesi, herkes de bizi tanıyor. Bunun yanında iyi günde kötü günde her zaman halkımızın yanında olmaya gayret ettim. İyi bir iletişim halindeyiz. Halkımız da bu samimiyetimizi gördükleri için bizlere güvenip her zaman yanımızdalar.
Mahallenizde şu ana kadar yaptığınız çalışmalar neler?
Muhtarlığımızın yetki ve sorumlulukları belli ama bizim burada yaptıklarımız halkımızın ve mahallemizin hayatını kolaylaştıracak olan hizmetlerin resmi kurum ve kuruluşlarla yazışmalarını yapıp, kimini belirleyip kiminin takipçisi olup hızlı bir şekilde sonuca ulaştırmak. Çalışmalarımızdan kısaca bahsedersek Ali Kuşçu İlköğretim Okulu’nun yenilenmesi, Şile otoyolunun yaya geçişinin korkuluklarının yaptırılması, 30 haneli orman mülkiyet alanında kalan bir sokağımızı İGDAŞ ve Orman Bölge Müdürlükleriyle yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde doğalgaza kavuşturduk. Belediye başkanımızın desteğiyle Cemal Güngör Parkı’nın 15 bin m2’den 60 bin m2’ye çıkartılıp yenilenmesi, Ayedaş ile yaptığımız yoğun görüşmeler ve takibimiz neticesinde havai hat olan elektrik tellerinin yer altına alınması çalışmalarında katkılarımız mevcuttur. Bu yapmış olduğumuz işlerin resmi yazışmaları da elimizde mevcuttur. Bunun yanında muhtarlığa seçildiğimiz ilk günden itibaren adeta işçi bulma kurumu gibi çalışıp işsiz vatandaşlarımız için bölgemizdeki ve çevremizdeki iş yeri sahibi arkadaşlarımızla birlikte çalışarak birçok kişiyi iş sahibi yaptık.
Pandemi sürecinde Taşdelen Mahallesinde ne tür çalışmalar yaptınız?
Daha önceki yıllarda olduğu gibi, pandemi sürecinde de hayırsever işadamlarımız ve vatandaşlarımızla birlikte uzaktan eğitime destek amacıyla öğrencilerimiz için 55 adet tablet, 150 bin TL değerinde nakit ve gıda kolileri dağıtımını ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırdık.
Mahallenizde ne tür çalışmalar yapmayı düşünüyorsunuz? Planladığınız projeleriniz var mı?
Hızla gelişen mahallemizin ilk olarak sağlık ocağı eksiği vardır onun da şu an muhtarlık binamızın yanındaki arsada plan tadilatı yapılmaktadır. Tadilattan sonra hayırsever bir işadamı arkadaşımın desteğiyle sağlık ocağının yapımı sözünü de almış bulunmaktayım. Bunun yanında ihtiyaç sahibi olan vatandaşlarımıza desteğimiz devam edecektir.
Ümit ŞENER