Merhaba hocam sizi biraz tanıyabilir miyiz? Kendinizden bahseder misiniz?
Ben Nurullah Mahmut Dündar, yaklaşık 4 senedir Medipol Üniversitesi’nde Blockchain Teknolojisi, Bitcoin ve kripto paralar üzerine dersler veriyorum. Uluslararası Ticaret ve İktisat lisanslarım sonrası Siyaset Bilimi ve İslam İktisadı alanında yüksek lisansımı bitirdim. İslam İktisadı ve Finans üzerine de doktora çalışmalarıma devam ediyorum. Türkiye’de Blockchain Teknolojisi, Bitcoin ve kripto paralar üzerine ilk dersi açmak nasip oldu lisans düzeyinde.
Özellikle Bitcoin ve Blockchain konusunu akademik düzeye taşımak ve bu alanda 4 yıldır dersler veriyor olmak güzel bir duygu.
Peki, nedir bu Bitcoin?
Bitcoin yaklaşık 12 yıl önce Satoshi Nakomato isimli ama hala kimsenin kim olduğunu bilmediği bir kişinin yazmış olduğu bir makale sonucu ortaya çıkan varlıktır. Bir kripto para. Blockchain teknolojisinin bir ürünü olarak ortaya çıktı kripto para, dünyada çok hızlı değişiyoruz çok hızlı hareket ediyoruz.
Geleneksel postanın, e postaya dönüşümü gibi her alanda dijitalleşmelerimiz mevcut. Bitcoin de bu dijital değişimin finans alanındaki dönüşümü diyebiliriz. Bitcoin özellikle hızlı fiyat artışları dolayısıyla çok gündeme gelen bir şey, bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi Bitcoin’in bir finansal alternatifinin olmayışı ve herhangi bir kurum, yapı, devletin ortaya çıkartmadığı bir varlığın ortaya çıkması durumu. Bunu bir para transferi ya da bir tasarruf aracı olarak gören insan sayısı her geçen gün artıyor.
İktisatta bir şeyin fiyatını arz talep dengesi belirler, Bitcoin’in arzı sınırlı. Toplamda 2140 yılına kadar 21 milyon Bitcoin üretilecek. Bu süreç içinde sınırlı bir arz ve çok fazla talep olduğu için dolayısıyla her geçen gün fiyat artıyor. Bugün 50 bin dolar civarında Bitcoin fiyatı bundan 5-6 yıl önce 10-20 dolar rakamlarından bahsediyorduk. O zamanlar 1000 dolar, 10 bin dolar, 50 bin dolar, 100 bin dolar hatta 1 milyon dolar rakamlarını tartışıyorduk. Bu basamaklar her geçen gün birer birer gerçekleşiyor. Bugün 50 bin dolar bundan 3 sene sonra 250 bin dolar olacak muhtemelen. Gelecekte daha yüksek rakamlara ulaşacak. Çünkü bu klasikleşmiş konvansiyonel finansal siteme güzel bir alternatif sadece buna da değil özellikle dünya üzerinde rezerv para olarak kullanılan doların itibarının çok ciddi manada eksilmesi ve 1971 yılından itibaren ABD Başkanı Nixon’un “Biz artık basmış olduğumuz Amerikan doları karşılığında merkez bankamızda altın tutmuyoruz basmış olduğumuz doların merkez bankasında altın karşılığı yok” açıklamasından sonra dünya üzerindeki bütün paralar itibari paraya dönmüş durumda. Bugün kullanılan tüm kâğıt paralar dünya ülkelerinin itibarı üzerinden değerlendiriliyor.
Bitcoin de bu noktada bir itibari paradır. Ancak itibarını bir devletin gücünden, varlığından, sömürgeciliğinden değil tamamıyla teknolojik gücünden almaktadır. Bu Bitcoin’i çok daha tercih edilebilir çok daha güçlü kılıyor.
Blokchain nedir peki farkı ne bitcoin ile?
Dünya üzerinde ilk kripto para Bitcoin tabi ki ama bugün yüzlerce kripto para var, her geçen gün yeni kripto para ortaya çıkıyor. Bunların bazıları çok ciddi hacimlere sahip. Mesela Etherium, Bitcoin’den sonra ortaya çıktı ama kendi teknolojik gücü itibarıyla akıllı sözleşmeler “smart contract” yapabileceğiniz, fon yönetimi sağlayabileceğiniz çok değerli bir para.
Ripple var, Litecoin var. Yani Bitcoin’den sonra bir çok kripto para ortaya çıktı ve her biri farklı özelliklere sahip.
Peki, nereye gidecek bu işin sonu?
Dünya artık dijitalleşiyor, dünya artık konvansiyonel ürünlerin kullanımının azaldığı, yenilikçi ürünlerin tercih edilmeye başlandığı bir noktaya eviriliyor. Bitcoin de bu yenilikçi ürünlerden bir tanesi, fiyat artışı dolayısıyla özellikle çok ciddi talep topluyor.
Uluslararası fon transferini çok hızlı gerçekleştirebiliyor, yani normal bir para transferi için Türkiye’den ABD’ye bir para transferi çok uzun sürebiliyor. Bankaların mesai saatleri, çalışma saatleri, saat farkı gibi birçok faktör devreye girebiliyor ve maliyeti çok yüksek olabiliyor. Ancak Bitcoin ile 7/24 işlem yapabiliyorsunuz 10 dakika içerisinde para transferiniz gerçekleşebiliyor ve dünya üzerinde bunu her yerde anında nakde çevirebiliyorsunuz. Dolayısıyla Bitcoin’in gelecekte çok çok yüksek fiyatlardan işlem göreceğini, talep edileceğini, tercih edileceğini, bazı devletlerin dahi hatta şirketlerin bile fon transferlerini Bitcoin üzerinden gerçekleştirebileceğini görmek bunların yapılması şaşırtıcı olmayacaktır.
Bitcoin ponzi mi ya da balon mu hocam bu konuda çok olumsuz yorum var?
Bitcoin bir Ponzi ya da Balon değil çünkü;
Bitcoin az önce bahsettiğimiz gibi, Arzı sınırlı, talebi her geçen gün artan, gücünü teknolojiden alan bir ürün. Bir merkezi sistemin olmayışından yani Bitcoin’i ortaya çıkarmış buna müdahale olacak bir kurumun olmamasından dolayı Bitcoin aynı zamanda güvenli bir şekilde çalışıyor.
Blockchain veri tabanında, dağıtık defter teknolojisini kullanıyorsunuz Bitcoin’de. Bu ilk olarak güvenli, şifreli sürekli bahsedildiği gibi kripto kavramını da içine alan harika bir teknolojiyi içinde barındırdığı için Bitcoin bu kadar rağbet görüyor.
Özetle Bitcoin’in gücü birazda özgürlüğünde. Bu yüzden bir Ponzi ya da Balon şeklinde Bitcoin’i değerlendirmek çok sığ bir bakış açısı olur. Yenilenen ve gelişen dünyamızda yer alan bir teknolojik ürün ve ilerleyen dönemlerde hayatımızın her alanında yer alacak bir ürün haline gelecek.
Peki, bir ya da bir miktar Bitcoin almak için neler yapmak gerekli? Nasıl Bitcoin alabiliriz?
Şöyle artık ülkemizde, milli takıma hatta bazı futbol kulüplerine, birçok spor branşına sponsor olan, sürekli TV’de, gazetelerde, internet sitelerinde reklamını gördüğümüz kripto para borsaları var. Kolayca Al Sat sloganını kullanan. Buralara kayıt olup, elinizdeki Türk lirasını bu borsalara yatırarak kripto para alabilirsiniz. Bu borsaları bir döviz bürosu gibi düşünmek gerekiyor. Elinizdeki para ile nasıl döviz bürosundan yabancı para alabiliyorsunuz ya da yabancı parayı bozdurabiliyorsunuz bu borsalar da tam olarak bu işlemleri gerçekleştiriyor. Buralardan aldığınız Bitcoinler onların cüzdanlarında muhafaza ediliyor, bankada hesap açmak gibi.
Dünya üzerinden çok fazla kripto para borsası var, Türkiye’de de çok fazla kripto para borsası var. Burada dikkat etmek gereken en önemli konu bu borsaların güvenilirliği.
Birkaç arkadaş bilgisayar alsak bu madencilik falan iyi para var diyorlar