On bir ayın sultanı için yaklaşan günleri üç aylar gelince daha iyi anlamak mümkün oluyor. Üç aylar Receb, Şaban ve Ramazan olarak tamamlanıyor. Bildiğiniz üzere her yıl Ramazan ayının gelmesi ile beraber İslam dinimiz çerçevesinde farz olan ibadetlerimizden biri; oruç vakti gelmiş demektir. Oruçlar ramazan ayı boyunca tutularak, dini vazife yerine getirilir. Ramazan ayının bitmesi ise yine dini bayramlarımızdan biri olan “Ramazan Bayramının” gelmesi ile tamamlanır. Peki, Ramazan ayının fazileti nelerdir? Üç aylar ne zaman başlıyor? Üç aylarda hangi ibadetleri ve ne yapmak gerekiyor? İşte dinimiz açısından büyük önem teşkil eden tüm bu soruların yanıtlarını veriyoruz. Ayrıca bu yıl olması gereken tüm kandil tarihlerini de sizler için derledik. Üç ayların faziletlerini bilerek, siz de bunları yerine getirip huzur bulun diye, tek tek hadis-i şerifler aracılığı ile izah ettik. İşte size özel kaleme aldığımız tüm detaylar…
Üç Aylar Nedir ve Ne Zaman Başlar?
Söze Hz. Peygamberimizin (SAV) sözü ile başlayalım; “Allah’ım bizlere Receb ve Şaban’ı bereketli eyle ve bizi Ramazan’a ulaştır!”
İşte bu sözler aslında üç ayların ne denli faziletler barındırdığını tek başına dahi ifade ediyor. Yılın en bereketli, huzurlu ve sağlıklı aylarının üç aylar olduğunu söylemek de yanlış olmayacaktır. Üç aylar sırasıyla takiben Receb, Şaban ve Ramazan olarak isimlendirilir. Dinimizde ve toplumumuzda üç ayların sonuncusu Ramazan ayı için genelde “11 ayın sultanı” kavramı sıklıkla kullanılır. Bu da aslında toplum açısından da ne denli büyük bir öneme sahip olduğunu gösteriyor. Bildiğiniz üzere üç aylarda çok sayıda kandil kutlanıyor. Bunların hepsi Ramazan kutlaması olarak da ifade edilebilir. Bu yıl üç ayların başlangıcı ise 13 Şubat’tır.
Recep Ayının Faziletleri ve Önemi Nelerdir?
Diyanet İşlerinin 2021 dini takvimine göre üç ayların birinci aylarından Recep ayındaki kandiller şu şekildedir;
- Receb ayının başlangıcını takiben ilk Perşembe günü “Regaip Kandili”dir.
Fazileti; Rahmet kapıları açılır ve tüm dualar kabul olur.
- Receb ayının 27. Gecesi “Miraç Kandili”dir.
Fazileti; Yüce Allah’ımızın peygamber efendimiz aracılığı ile namazı diğer kullarına armağan ettiği gecedir.
Üç ayların ilki olan Recep ayının faziletlerini ise bazı hadis-i şerifler ile açıklamak mümkündür. Bunlar kısaca;
- “Haram aylar, Receb, Zilkade, Zilhicce ve Muharremdir.” Hadis-i şerifi Receb aynın faziletini anlatıyor.
- “Haram aylarda Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri oruç tutana iki yıllık ibadet sevabı yazılır.” /Taberani/ Hadis-i şerifi Receb aynın faziletini anlatıyor.
- “Haram aylarda bir gün oruç tutup bir gün yemek çok faziletlidir.” /Ebu Davud/ Hadis-i şerifi Receb aynın faziletini anlatıyor.
- “Recep ayında dokuz gün oruç tutanın günahları sevaba çevrilir.” /Gunye/ Hadis-i şerifi Receb aynın faziletini anlatıyor.
- “Receb ayında Allahü Teâlâ’ya çok istiğfar edin; çünkü Allahü Teâlâ’nın, Receb ayının her vaktinde Cehennemden azat ettiği kulları vardır. Ayrıca Cennette öyle köşkler vardır ki, ancak Receb ayında oruç tutanlar girer.” /Deylemi/ Hadis-i şerifi Receb aynın faziletini anlatıyor.
- “Cennette öyle köşkler vardır ki, onlara ancak Receb ayında oruç tutanlar girer.”/Deylemî/ Hadis-i şerifi Receb aynın faziletini anlatıyor.
- “Allahü Teâlâ, Receb ayında oruç tutanları mağfiret eder.” /Gunye/ Hadis-i şerifi Receb aynın faziletini anlatıyor.
- “Recebin bir gün başında (ilk günlerinde), bir gün ortasında ve bir gün de sonunda (son günlerinde) oruç tutana, ayın hepsinde tutmuş gibi sevap verilir.” /Miftah-ül-Cennet/ Hadis-i şerifi Receb aynın faziletini anlatıyor.
Şaban Ayının Faziletleri ve Önemi Nelerdir?
Üç ayların ikincisi olan Şaban ayının da dinimizde çok fazla fazileti ve ehemmiyeti bulunuyor. Giderek Ramazan coşkusuna daha da yakınlaştığımızı hatırlatan, önemli aylardan biri olarak dikkat çekiyor. Bu ayın Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2020 dini takvimine göre kandilleri ve önem arz eden geceleri şunlardır;
1) Şaban ayının 14. Gecesi “Berat Kandili”dir.
Fazileti; Bu önemli gecede dua ederek emel defterinizi zenginleştirme imkânı bulabilirsiniz.
Ramazan Ayı Faziletleri ve Önemi Nelerdir?
Yine üç ayların ve on bir ayın sultanı olarak bilinen Ramazan ayının da faziletleri saymakla bitmez. Son derece huzurlu ve sağlıklı bir ay olduğunu söylemek mümkündür. Oruç ibadetinin tamamlandığı, ardından ayın sonunda en güzel dini bayramlarımızdan biri olan Ramazan Bayramı’nın kutlanması ve elbette ki yaydığı olumlu enerji paha biçilmez. İslam âleminin en önemli aylarından biri olduğu da herkes tarafından kabul görüyor. Ramazan ayının başlangıç tarihi ve ramazan bayramının bu yıl hangi günlerde olacağı da oldukça merak ediliyor. Diyanet İşleri Başkanlığının 2021 yılı resmi dini takvimine göre tarihler şu şekildedir;
2) Ramazan ayı başlangıç tarihi; 13 Nisan Salı Günü
3) Ramazan ayının 27. Gecesi-8 Mayıs; Kadir Gecesi
4) 12 Mayıs Çarşamba; Ramazan Bayramı Arifesi
5) 13 Mayıs Perşembe; Ramazan Bayramı 1. günü
6) 14 Mayıs Cuma; Ramazan Bayramı 2. günü
7) 15 Mayıs Cumartesi; Ramazan Bayramı 3. günü
Ramazan ayı Müslümanlar için en önemli aylardan biridir. On bir ayın sonunda gelen bu ay son derece bereketli, temiz ve sağlıklı geçmesi temenni edilen aylardan biri olarak da dikkat çekiyor. Müslümanlar Ramazan ayının gelmesi ile beraber ahenkli bir huzur içerisinde oruç ibadetlerini yerine getiriyor. Ayrıca bu ayın bereketli ve çok faziletli olması nedeniyle edilen her dua kabul görüyor. Ayın sonlarında ise Ramazan Bayramı ile bir tür din kutlama merasimi yapılır ve tüm Müslümanlar tarafından kutlanır.
İbrahim Yörük