Özellikle kış aylarının olmazsa olmazıdır sıcacık bitki çayları. Birçok çeşidi ve birçok faydası bulunan bitki çayları sağlıklı beslenmede mutlaka yer almalıdır. Genellikle bağışıklığı güçlendirmek, ödem atmak, zayıflamaya yardımcı olmak veya grip ve soğuk algınlığından korunmak için kullanılmaktadır. Öyleyse en sık kullandığımız bitki çaylarını ve faydalarını inceleyelim.
YEŞİL ÇAY: Sağlıklı beslenme ve kilo verme sürecinde olmazsa olmazımız olan yeşil çayın en önemli özelliği yüksek antioksidan içermesidir. Metabolizmayı hızlandırıcı etkisi ile sağlıklı beslenme ile birlikte yağ yakımına destek olur. Tansiyon düşürücü etkisi olabileceği için tansiyon hastalarının kullanmaması önerilir.
BEYAZ ÇAY: Yeşil çay ile aynı bitkidir. Tek fark beyaz çayın daha az işlemden geçmiş olmasıdır. Beyaz çayın antioksidan içeriği yeşil çaydan daha yüksektir. Cilt sağlığına olumlu etkileri bulunur. Yeşil çaya göre tansiyonu daha az etkiler.
IHLAMUR: Ihlamurun en önemli özelliği bağışıklık güçlendirici etkisidir. Özellikle öksürük sorunu yaşadığınızda başvurabileceğiniz bu bitkiden en yüksek verimi alabilmek için sıcak suda demleyerek tüketmeniz, kaynatmamanız önerilir.
ROOİBOS ÇAYI: Kırmızı rengiyle yüksek antioksidan içeren rooibos bitkisinin en önemli özelliği tatlı aromasıdır. Bu yüzden tatlı krizlerine karşı kurtarıcınız olabilir. Kafein içermediği için rahatlıkla akşamları demleyip sıcak sütle tüketebilirsiniz.
KUŞBURNU: Yüksek C vitamini içeriğiyle bağışıklık güçlendirici etkisi bulunan Kuşburnu çayı da kış aylarının vazgeçilmezidir. Kaynayan suda 5 dk. demlemeniz yeterli olacaktır. Demleme ve soğuma süresini uzun tutmak C vitamini kaybına sebep olabilir.
KİRAZ SAPI: Kiraz sapı çayının en belirgin özelliği ödem attırıcı etkisidir. Özellikle yeşil çay olmak üzere diğer bitki çaylarıyla birlikte demlenerek ödem atımını sağlayabilirsiniz.
ADAÇAYI: Adaçayı terlemeyi bastırır. Bu nedenle gece terlemesi, sıcak basması ve menopoz dönemi belirtilerini hafifletmede etkilidir. Ayrıca regl döneminde sancıların giderilmesinde de olumlu etki gösterir.
REZENE ÇAYI: Rezene özellikle süt arttırıcı etkisiyle bilinmektedir. Kafein de içermediği için emziren annelerin sıklıkla tüketmesi önerilir. Bu özelliğinin dışında sindirim sistemini rahatlatıcı, gaz gidericidir.
MELİSA ÇAYI: Sakinleştirici etkisiyle uyku sorunlarını giderir, uykuya geçişi kolaylaştırır. Hazımsızlık, baş ağrısı, migren gibi sorunlarda tercih edilebilir. Uyumadan 1 saat önce tüketilmesi önerilir.
MATE ÇAYI: Fiziksel veya zihinsel yorgunlukta kafein içeriği sayesinde uyarıcı etki yapar. Metabolizmayı hızlandırmada etkilidir. Terletici ve ödem atıcı etkileri için de tercih edilebilir.
KİLO VERMEYE YARDIMCI BİTKİ ÇAYI KARIŞIMI:
1 tatlı kaşığı beyaz çay
1 çay kaşığı mate
1 çay kaşığı kiraz sapı
Çubuk tarçın
¼ limon
Malzemelerin üzerine sıcak su ekleyip 5 dk. demleyin. Sonrasında afiyetle tüketin