Çekmeköy’ün en eski yerleşim yerlerinden biri, Ömerli Barajı ve ormanları ile çok güzel bir görsele sahip, ilçenin yüzölçümü bakımından en büyük mahallesi olan Ömerli Mahallesinin Muhtarı Hüseyin Uygun sayfalarımıza konuk oluyor…
Hüseyin Beymerhaba, bize kendinizi tanıtır mısınız?
02.10.1957 Ömerli İstanbul doğumluyum. Haydarpaşa Sanat Enstitü Meslek Lisesi mezunuyum. Alcatel teltaştan emekliyim. İki çocuk sahibiyim. Rabbim cümlemize bağışlasın iki tane de torunum var.
Ne kadar zamandır muhtarlık yapıyorsunuz? Muhtarlık yapmayı neden seçtiniz?
2009’dan itibaren muhtarlık yapmaktayım. Köyümün büyüklerinin isteği doğrultusunda görev aldım. Daha evvel belde belediyesi olup tek muhtarlıkolduğundan ve beldelerin lav olması hasebiyle aday gösterdiler böylece devam ediyorum.
Ömerli Mahallesini bize tanıtır mısınız?
Ömerli Mahallemiz Çekmeköy’ün ormanı bol ve içerisinde İstanbulumuzun en büyük içmesuyu Ömerli Barajını barındıran 4500 nüfuslu 3000 seçmeni olan yüksek yapılaşmanın olmadığı, yatay yapıya sahip, içerisinde yaklaşık 14 site, 2 özel okul, 1 ilköğretim okulu, 1adetde çok programlı lise bulunduran bir mahallemizdir.
Hüseyin Bey siz ve aileleriniz çok uzun zamanlardan beri Çekmeköy’de yaşıyorsunuz. Ömerli’nin eski zamanlarından biraz bahseder misiniz?
Ömerli’nin geçmişi çok eski tarihe sahip.Mahallemiz 1350’li yıların ortalarında Osmanlı akıncılarının öncü birlik olarak konuşlandığı1453 İstanbul’un fethinden sonrada yurttuttuğu bir yerleşim merkezidir. 1832Osmanlının kazası. 1920-1980 arası birçok köyün bağlı olduğu Mahmut Şevket Paşa nahiyesi. Nahiye müdürlüğü ve muhtarlığı bugün Ömerli Kültür Merkezinin olduğu binadır.1980-1999 arası Ömerli Köyü olarak, 1999-2009 arası dönemde de Ömerli Belde Belediyesi olarak varlığını devam ettirmekteydi. 2009’dan beri de mahalle olarak geçmektedir.Mahallemizde eski bir yerleşimyeri veya tarihi bir yer yok diyebiliriz.Soyumuz göçer olduğu için tarihi bir yapıya sahip değiliz. Taşımacılıkla ve hayvancılıkla geçinilirdi. Bugün Adapazarı kumu dediğimiz dere kumu, Ömerli Barajı inşa edilmeden evvel İstanbul’un inşaatları Ömerli kumu ve Çekmeköy harman tuğlası ile yapılırdı.
Muhtarlık yaparken başınızdan geçen ilginç bir anınızdan bahseder misiniz?
Birçok acı-tatlı anılarımız var. Tabii ki bir annenin haykırışına mahalle olarak cevap verebilmek, o annenin sevincini görmek beni ziyadesiyle mutlu etmişti. Yaşadığım her olayda şunu gördümbirlik, beraberlik ve inanç olunca Allah’ın izniyle her işin üstesinden geliniyor.
Muhtarlığın zorlukları ve sizin için güzel yanları nedir? Ayrıca mahallenizdeki vatandaşlarla iletişiminiz nasıl?
Muhtarlığın zorluğu yönlerinden birisi yeterli bir bütçenin olmaması. Bazen bütçe sıkıntısı yaşadığımız için bazı talepleri yerine getiremiyoruz. Ancak belediyemizin yardımları e yardımseverlerimizin desteğiyle işlerimizi yapıyoruz. Mahallelimizin eksiklerini tamamlamak, yoksulların işinigörebilmek, onların duasını alabilmek muhtarlığın en zevkli ve haz veren kısmı.
Muhtarım anısı çok olduğundan bu yerler sizin için çok değerli. Ömerli ve Çekmeköy sizin için ne ifade ediyor?
Çekmeköy Ömerli Mahallesi benim için İstanbul’un yeşili, ormanı, tarım alanları ve bol oksijeniyle en güzel ilçelerinden biridir.
Mahallenizde ne tür çalışmalar yapmayı düşünüyorsunuz? Planladığınız projeleriniz var mı?
Tek hayalim mahallemde bir üniversitenin olması.
Pandemi süreci hepimizi çok etkiledi. Bu süreçte Ömerli Mahallesinde ne tür çalışmalar ve hizmetler verdiniz?
Maske, mesafe ve temizlik konusunda devamlı uyarılarda bulunuyorum. Kolluk kuvvetleri, jandarma ile hastaları gezerek ihtiyacı olanlara yardımcı oluyorum.
Hüseyin Bey bize ayırdığınız zaman için çok teşekkür ederiz. Çekmeköy 2023 okuyucularımız için söylemek istediğiniz son bir şey var mı?
Alınan tedbirlere uyalım bu hastalığı hep birlikte yenelim.
Ümit ŞENER