Türkiye’de de son yıllarda büyük rağbet gören jimnastik, yeni şampiyonlar çıkararak popülerliğini koruyor. Küçük yaşlarda başlanması gereken bu spor dalına çocuğunuzu yönlendirebilirsiniz.
Olimpiyat ve atletizm şampiyonalarının jimnastik dalı estetik ve zarafet sunmasıyla farkını ortaya koyuyor. Yer jimnastiğinde, bir kuğu gibi hareket eden sporcular, izleyenlere göz ziyafeti çekiyorlar. Aletli jimnastiklerde sporcular, esneklik ve dayanıklılığı gösteriyorlar.
JİMNASTİK SPORU NEDİR?
Fransızca gymnastique kökenli olan bu spor branşı, dilimize jimnastik ve cimnastik olarak geçmiştir. Vücudu geliştirmek, güçlendirmek, esneklik kazandırmak amacıyla aletli veya aletsiz olarak yapılan tüm egzersizlere jimnastik denir. Jimnastikte önemli olan düzenli hareketler ve hareketlerin birbiriyle uyumudur.
Okullarda beden eğitimi derslerinde, spor salonlarında ve evlerde bu egzersizler uygulanmaktadır. Yunan uygarlığı döneminde soylu çocuklarının sporu olarak kabul edilen jimnastik, günümüzde kitle sporu olarak kendini gösteriyor.
Jimnastik, esneklik ve dayanaklılık gerektiren bir spor dalı olduğu için küçük yaşlarda başlanması gerekiyor. Küçük yaşlarda kaslar sertleşmediği ve vücut daha rahat şekil aldığı için çocuğunuzu küçük yaşlarda bu spor dalıyla tanıştırabilirsiniz.
Çekmeköy Galatasaray Spor Okulları olarak biz sporcularımızı 3 yaş itibariyle temel jimnastik antrenmanlarımız ile tanıştırmaktayız. Bütün sporcularımız için amacımız, sporu sevdirmek ve Türk sporuna katkıda bulunabilmektir.
Jimnastik Sporu Nasıl Öğrenilir?
Jimnastik sporunda esneklik ve dayanıklılık çok önemlidir. Zıplama, takla atma ve atlama bu spor dalında ön plana çıkıyor. Jimnastiğe başlarken fiziki güç, denge ve koordinasyon üzerinde duruluyor.
Çocuğunuzun jimnastik sporcusu olmasını istiyorsanız, fiziki durumuna göre 3 yaşından itibaren bu spora başlatabilirsiniz. Profesyonel bir sporcu olabilmesi için profesyonel eğitim veren bir jimnastik salonuna yazdırmanız gerekiyor.
Çocukların yaşına ve fiziki durumlarına göre hareketler basitten zora doğru öğretiliyor. Yer ve aletli hareketler öğrencilere gösteriliyor. Sporcuların denge alışkanlığı kazanmaları için öncelikle tramplen üzerinde zıplama hareketleri yaptırılıyor.
Sporcuların, özellikle çocukların hareketleri yaparken sakatlanmamaları için vücut esnekliği üzerinde duruluyor. Antrenmanlarla sporculara esneklik kazandırılıyor. Zıplama, sallanma, köprü kurma, bacak açma hareketleriyle esneklik kazandırılmaya çalışılıyor.
Spor salonlarında, eğer bir yetişkin bireyseniz vücuda esneklik ve form kazandırmak için jimnastik egzersizleri de yapabilirsiniz. Fitness hocaları eşliğinde bacak açma, germe, kol, bacak ve kalça kaslarını sıkılaştırma egzersizleri yapabilirsiniz.
Aynı zamanda jimnastik ve spor salonlarında yapılan esneklik ve dayanıklılık egzersizlerini evinizde de düzenli olarak yapabilirsiniz.
Jimnastiğin Branşları Nelerdir?
Jimnastik; artistik, ritmik ve genel olmak üzere 3 branşa ayrılmıştır.
Artistik jimnastik;
Erkekler için; Yer, kulplu beygir, halka, atlama beygiri, paralel, barfiks
Bayanlar için; Atlama beygiri, kız paraleli, denge, yer, asimetrik dalları bulunuyor.
Ritmik jimnastik;
İsveç kökenli bir spordur. Sadece bayanların yarıştığı bir spor dalıdır. Bayanlar oyunculuk, bale, müzik ve pandomim sergileyerek hareketleri icra ederler. 1983’te olimpiyatlara dâhil edilen Ritmik Jimnastiğin kendine özgü kuralları ve puanlama sistemi vardır. Türkiye’de 1982 yılında başlayan Ritmik Jimnastik bir yarışma dalı olarak yenidir. Artistik jimnastikte aletler sabit olmasına karşın, ritmik jimnastikte taşınabilir aletler kullanılmaktadır. Bunlar; çember, top, kurdele, ip, lobuttur. Her yıl bunların bir tanesinin kullanımı iptal edilir.
Genel jimnastik;
Gösteri amaçlı yapılmaktadır. Her ülkenin kendi yarışma kuralları geçerlidir. Hareketler serbest spor kıyafetleriyle müzik eşliğinde yapılır. Diğer branşlarda bireysel yarışılmasına rağmen, bu branşta gruplar ön plandadır. Alet kullanmak serbesttir. Dans ve belirli bir tema işlenerek çeşitli jimnastik hareketleri yapılmaktadır.
Her alette hem zorunlu hem de serbest hareketler bulunuyor. Zorunlu hareketler komitenin belirlediği, yapılması mecbur hareketlerdir. Serbest hareketler ise, yarışmacıların kendi oluşturdukları koreografilerden oluşmaktadır.
Şu anda gösteri amaçlı yapılmakta olan bu branşta her ülke kendi yarışma kurallarını belirlemektedir. Genel jimnastik, müzik eşliğinde serbest spor giysileri ve taşınabilir her türlü aracın kullanılabileceği, içerisinde dans, çeşitli jimnastik hareketleri olan hatta belli bir temayı işleyen ve estetik görünümü ağır basan bir grup jimnastiğidir. Gruplar yalnız bay, yalnız bayan olabileceği gibi, karma da olabilir. Her alette serbest ve zorunlu hareketler vardır. Zorunlu hareketler önceden belirlenmiş hareketlerdir. Serbest hareketler, jimnastikçilerin kendilerinin düzenledikleri hareketlerdir ve yarışmacıların en başarılı yönlerini gösterebilmek amacını taşırlar.
Erkekler:
Yer Hareketleri: Halı ya da özel plastik bir madde ile kaplanmış 12 x12 m² lik bir alanda yapılır. Hareket serisi en az 50, en çok 70 saniyedir. Hareketler bütün zemine yayılmak zorundadır ve uyum içinde olmalıdır.
Atlama Beygiri: 1,35 m yükseklikte, 1,60 m uzunlukta bir alettir. Atlayışta yükseliş sağlamak amacıyla sıçrama tahtası kullanılır. Erkekler (uzun beygirden) bayanlar (yan beygirden) atlar. Koşu pistinin boyu 20 metreyi geçmez.
Paralel: Yerden 1.75 m yükseklikte, genişliği isteğe göre ayarlanabilen, birbirine paralel esnek iki çubuktan (bar) oluşur.
Kulplu Beygir: Atlama beygirine benzer. Ancak bunun üzerinde iki kulp vardır. Kulplar 41-44 cm mesafededir. Kulpların üstünün yerden yüksekliği 1.22 metredir.
Halka: Yukarıdan sarkan tellere asılı yerden 2.55 m yükseklikte ve 13 cm çapında serbestçe sallanan iki halkadan oluşur. Jimnastikte en fazla kuvvet gerektiren branştır.
Barfiks: Çelikten yapılmış olup, yerden 2.55 m yükseklikte direkler üzerinde yerleştirilmiş, 2.40 m uzunluğunda bir bardan oluşur.
Bayanlar:
Atlama Beygiri: Yerden yüksekliği 1,10 metredir. Erkeklerin aksine yan olarak kullanılır. Yarışma 1 A Zorunlu Seridir ve bir atlayış yapılır. Yarışma 1 B Serbest Seridir ve iki atlayış yapılır.
Paralel: 2.40 m uzunlukta birbirlerine paralel barlardan oluşur. Bunlardan alt bar 155 -160 cm, üst bar 225-235 cm, bar açıklığı ise 90- 140 cm arasındadır. Paralel serisi, en az 10 değer bölümü, en az üç bar değişikliği, en az bir yön değişikliği içerir.
Denge: Yerden yüksekliği 1.10 m, uzunluğu 5 m genişliği 10 cm. dir. Seri süresi 1.10’dan az,
1.30 sn. den fazla olamaz.
Yer: 2 x12 m. lik yer minderinde yapılır. Seri süresi 1.10’dan az 1.30 sn. den çok olamaz.
Selma DEMİR
Galatasaray Çekmeköy Spor Okulları
Jimnastik Başantrenörü