Mülteci; bir başka yere ya da ülkeye sığınan kişi olarak tanımlanır. Yaşanan savaşlar, ekonomik krizler ciddi göçlere neden olabiliyor. Yıkımların yaşandığı zayıf ülkelerdeki vatandaşlar, mecburi göçe maruz kalabiliyor. Ülkesinde yaşanan savaşlar, can kayıpları, ekonomik ve psikolojik gibi pek çok sebep bu insanların başka ülkelere göç etmesini zorunlu hale getiriyor. Ülkelerinde yaşanan olumsuz gelişmeler sebebiyle insani hakları ve en önemlisi de can güvenliği tehlikede olan bu insanlar kendilerini güvende hissedecekleri bölgelere göç etmek ve kendilerine bir çıkış kapısı aramak mecburiyetinde kalmaktadırlar. Bu mecburiyet hayatlarını tamamen değiştirmekte ve bu değişimlere uymalarını gerektirmektedir. Yaşadıkları zorlukları atlatabilmek, en önemlisi de kendilerini ve ailelerini güvende tutabilmeleri için göç eden bu insanlara kimi ülkeler duyarlı davranarak kapılarını açsa da kimi ülkeler de kapılarını kapatmakta ve dünyanın sorunu olan mültecileri görmezden gelmektedirler. Suriye, Ortadoğu, Yemen, Afganistan ve Filistin gibi ülkelerde bugün hala iç savaşlar devam ediyor. Bu bölgelerin yerli halkı ise canlarını kurtarmak adına kabul edildikleri ülkelere göç etmeyi tercih ediyorlar.
Türkiye’de Mültecilere Karşı Tutum
Ülkemiz mayasında bulunan örf, adet ve geleneklerine uygun olarak her zaman mazlumun yanında olmuştur. Mülteciler konusunda da elinden gelen bütün yardımı yapmış ve pek çok mülteciye kapılarını açmıştır.
Ülkemiz mültecilere karşı duyarlılığı ile dünyada ses getirmiş son yaşanan Suriye savaşı ile beraber milyonlarca Suriye vatandaşına kapılarını açan bir ülke olarak bütün dünyaya karşı örnek bir tutum sergilemiştir. Sayıları 1 milyonu aşan Suriye vatandaşı, mülteci olarak yıllarca ülkemizde refah içinde misafir edilmiştir. Ülkemizin yıkımlara maruz kalan insanlar için ve diğer tüm doğal afet, savaş mağduru vatandaşlar için gösterdiği duyarlılık bunlarla sınırlı kalmıyor. Türk Kızılay’ı dünyanın her yerinde din, dil ve ırk ayrımı yapmaksızın yardıma muhtaç, sığınmacı ya da çeşitli zorlayıcı koşullar nedeni ile ailesi dağılan insanlara yardım eli uzatmaya devam ediyor. Dünyanın birçok ülkesi bu konuda sağduyulu olmazken Türkiye mülteci vatandaşlara kucak açmayı ve yardım etmeyi kabul etmiş nadide ve güçlü ülkelerden biridir.
Peki, dünya mülteciler günü nasıl ortaya çıkmıştır?
Dünya Mülteciler Günü; 4 Aralık 2000 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantı yaparak her yıl 20 Haziran tarihinin “Dünya Mülteciler Günü” olarak kabul edildiğini duyurdu. Bu kararın ardından her yıl bu tarihte uluslararası ölçekte çalışmalar yapılarak, mültecilerin hakları ve yaşam koşulları insan hakları kapsamında ele alınarak duyarlılığa davet edecek eylemler düzenleniyor. Öyle ki ülkemizde de geçtiğimiz yıllarda Suriyeli mülteci vatandaşların getirilmesinden sonra 20 Haziran Dünya Mülteciler Gününde Amerikalı ünlü oyuncu Angelina Jolie Türkiye sınırında kalan mültecileri ziyarete gelmiştir. Bu ziyareti ise Dünya Mülteciler Gününün kabulünden sonraki ilk anma tarihi olan 20 Haziran 2001 yılında yapmıştır.
Bu yıl da aynı şekilde anılması hedeflenen Dünya Mülteciler Günü kapsamında ortak etkinliklere ima atılıyor. Ülkeler arasında karar verilip düzenlenen bu etkinliklerin 20 Haziran 2020 tarihinde de büyük bir ses getirmesi ve global anlamda toplumların, devletlerin mülteci ve sığınmacı insanlar konusunda duyarlı olması hedefleniyor.
İbrahim Yörük