Bu tarihlerde eğitim alanında da Çekmeköy ve civarına yatırımlar yapıldığı görülmektedir. Üsküdar’ın eski kaymakamı olan Lütfi Aksoy, Belediye Reis Muavinliği’ne geçtikten sonra Üsküdar Parti Başkanlığı’na getirilmiş ve hem Üsküdar merkez hem de köylerine önemli hizmetlerde bulunmuştur. Çekmeköy ve Sultançiftliği köylerinde ilk mektep yapılmıştı.
Bunlardan başka Alemdağı’nda bulunan yatılı mektep de dikkat çekicidir. Nitekim 1939 yılında yapılan öğretmen tayinlerinde bu yatılı okula üç kişi görevlendirilmiştir. Bunlardan Hadiye Hanım ve Yaşar Nezihe İstanbul Kız Muallim Mektebi mezunudur. Çanakkale Merkez Mektebi muallimi olan Hüsnü Başaran da Alemdağ Yatı Mektebi yarbaş muallimliğine tayin edilmişti.
Başka bir gazete haberinde de Lütfi Aksoy’un Alemdağ’a gidip buradaki köşk ile ilgili incelemelerde bulunuşu belirtilmektedir. Bu köşkün tamir keşfini yaptırmış ve binanın 25 bin liraya tamir edilebileceği anlaşılmıştır. Burasının öncelikle otel haline getirilmesi düşünülmüş, eğer otel yapılmazsa yatılı okul olarak kullanılması kararlaştırılmıştı.
Yine bu dönemde kıdem zammı alan öğretmenler de olmuştu. Bunlardan Çekmeköy muallimi Vesile Gülderen’in maaşı 20 liraya, Alemdağ Köyü mektebi başmuallimi Selahaddin Erderen’in maaşı da 17,5 liraya çıkarılmıştı.
Belediye Reis Muavini Lütfi Aksoy’un Çekmeköy ve civarına büyük önem verdiği görülmekteydi. Sık sık bölgeye gelerek köylülerle toplantılar yapmış ve dertlerini dinlemiş, köylülerin ihtiyaçlarını gidermeye çalışmıştı. Mesela 24 Ağustos 1943 tarihinde Alemdağı ve Sultançiftliği köylerinde yapılan toplantılarda köylüler, mıntıkalarında buğday vesaire gibi mahsullerin yetişmediğini söylemişlerdi. Lütfi Aksoy, bu köylere ait arazinin ne gibi mahsullerin ekime elverişli olduğuna dair fenni toprak tahlilleri yapılmasını Vilayet Ziraat Müdürlüğü’nden istemişti. Bunun neticesine göre ekim yapılacağı kararlaştırılmıştı.
İstanbul Vilayeti’ne bağlı köyler için 1938 yılında kapsamlı bir kalkınma programı hazırlanmıştı. 1935 senesi nüfus sayımı sonuçlarına göre İstanbul Vilayeti’nin nüfusu 883.414’tü. Bunun 760.991’i şehirlerde ve 122.423’ü köylerde yaşamaktaydı. Vilayetin doğal yapısı, iklimi, toprak mahsulleri, hayvancılığı, zirai sanatları ve diğer köy ürünleri çeşit çeşitti. Buralarda köy yaşayışını kuvvetlendirmek, geliştirmek için devlet direktiflerine ve mahalli ihtiyaçlara göre bir kalkınma programının hazırlanması gereği ortaya çıkmıştı.
Bu program yapılırken köyler nüfuslarına göre dört kategoriye ayrılmışlardı. Nüfusu 1.000’den yukarı olanlar A-kategorisi, 500’den yukarı olanlar B-kategorisi, 150- 500 arası olanlar C-kategorisi ve nüfusu 150’den aşağı olanlar D-kategorisinde değerlendirilmişlerdi. Bu kategorilere göre köylerin ihtiyaçları ve öncelikleri belirlenerek yapılacak işler planlanmıştı.
Çekmeköy bölgesindeki köylerden (A) kategorisine giren köy bulunmamaktaydı. Ömerli (B) kategorisinde ele alınırken, Hüseyinli, Sırapınar, Alemdar, Çekmeköy, Reşadiye ve Sultançiftliği (C) kategorisinde, Koçullu Köyü de (D) kategorisinde değerlendirilmişti.
1938 yılında Ömerli Köyü Beykoz Kazası’na bağlıydı. Nüfusu 563 olup, 1938 senesi köy gelirleri toplamı da 4.391 lira olarak belirtilmişti.
(B) kategorisinde değerlendirilen Ömerli’de yapılması düşünülenler kültür, ziraat ve ekonomi, sağlık ve sosyal yardım, bayındırlık ve âmmenin emniyet ve selameti işleri olarak gruplandırılmıştı. Buna göre Ömerli Köyü’nde yapılması tasarlanan iş ve hizmetler şöyleydi:
C) kategorisinde ele alınan köylere gelince:
1938 yılında Hüseyinli Köyü Beykoz’a bağlı olup, nüfusu 242, 1938 senesi köy gelirleri toplamı 1.275 liraydı. Sırapınar da Beykoz’a bağlı olup nüfusu 214, köy gelirleri toplamı da 919 lira olarak belirtilmişti.
Bu tarihte Alemdar, Çekmeköy, Reşadiye ve Sultançiftliği Üsküdar Kazasına bağlı birer köydü. Alemdar Köyü’nün nüfusu 330, 1938 senesi köy gelirleri toplamı 2.520 lira; Çekmeköy nüfusu 250, 1938 senesi köy gelirleri toplamı 1.602 lira; Reşadiye’nin nüfusu 250, 1938 senesi köy gelirleri toplamı 1.311 lira ve Sultançiftliği Köyü’nün nüfusu 187, 1938 senesi köy gelirleri toplamı da 1.611 lira idi.
(D) kategorisinde bulunan Koçullu Köyü’nün 1938 yılındaki nüfusu 132 ve köy gelirleri toplamı da 763 lira olarak belirtilmişti.
Kalkınma programına göre Hüseyinli, Sırapınar, Alemdar, Çekmeköy, Reşadiye ve Sultançiftliği köylerinde yapılması tasarlanan iş ve hizmetler kültür, ziraat ve ekonomi, sağlık ve sosyal yardım, bayındırlık ve âmmenin emniyet ve selameti işleri olarak gruplandırılmış olup şöyledir:
1-Kültür İşleri: Köylere okul binasının yapılması ve köylünün bilgisini artırmak amacıyla kitaplar getirilmesi.
2-Ziraat ve Ekonomi İşleri: Köyleri ağaçlandırmak, köy korusunu muhafaza etmek, hayvanlarda salgın hastalık görülürse hükümete haber vermek, ekili alanları korumak, her yıl köy namına bir ya da daha fazla tarla ektirerek mahsulünü imece usulü ile biçip elde ettikten ve gelecek sene için tohum ayırdıktan sonra kalanını satarak parasını köy sandığına yatırmak.
3-Sağlık ve Sosyal Yardım İşleri: Köy dâhilindeki su birikintilerini kurutmak, köye kapalı yoldan içilecek su getirmek, çeşme yapmak, hayvanlar için uygun ahırlar yapmak, köyün her evin üstünde üstü kapalı veya kuyulu veya lağımlı bir hela inşa ettirmek, evlerde dökülecek pis suları kuyu, çeşme ve pınar sularına karıştırmayacak ayrıca akıp gitmesi için üstü kapalı akıntı yapmak, köy sokaklarını temiz tutmak, köy halkından askerde bulunanların ve bakacağı olmayan öksüzlerin tarla, bağ ve bahçelerini imece yolu ile ektirmek ve harmanlarını kaldırmak, her türlü doğal felakete karşı imece usulü ile bu felaketlerin üstesinden gelmeye çalışmak, köy evlerinde odaları ahırlardan ayrı yapmak, köyde çürümüş ve kokmuş meyve vesair sıhhate muzır şeyler bulunursa bunları köy dışına götürüp gömdürtmek, köy mezarlarını düzenlemek ve köyde güreş, cirit ve nişan talimleri gibi köy oyunları yaptırmak.
4-Bayındırlık İşleri: Köyden hükümet merkezine veya komşu köylere giden yolların kendi sınırları içindeki kısımlarını yapmak, onarmak ve yollar üzerinde gerekli olan yerlere köprüler yapmak, bir yerin kazılarak başkalarının hayvan ve davarlarının düşüp ölmesine ve sakatlanmasına meydan vermemek.
5-Âmmenin Emniyeti ve Selameti İşleri: Köy ortasında, halkı kalabalık olduğu zamanlarda at koşturtmamak, hayvanlara taşıyamayacağından fazla yük yükletmemek, ihtiyar meclisleri tarafından şahitlik için çağrılınca davete icabet etmek vs.
Bu amaçlar doğrultusunda gerekli plan ve haritalar da gönderilerek programlanan işler yapmaya çalışılmıştır.
Ömerli, Hüseyinli, Sırapınar, Alemdar, Çekmeköy, Reşadiye, Sultançiftliği ve Koçullu köyleri ile ilgili 1941 yılına ait verilere gelince:
Bu tarihte Ömerli, Hüseyinli, Sırapınar ve Koçullu Beykoz Kazası’na bağlı Mahmut Şevket Paşa Nahiyesi’ne tabidir. Hüseyinli’de 45 ev ve 242 nüfus; Koçullu’da 20 ev ve 132 nüfus; Ömerli’de 92 ev ve 563 nüfus; Sırapınar’da ise 35 ev ve 220 nüfus bulunmaktadır.
1941’de Alemdar, Çekmeköy, Sultançiftliği ve Reşadiye ise Üsküdar kazasına bağlı Kısıklı nahiyesine tabidir. Bu tarihte Alemdar’da 98 ev, 330 nüfus; Çekmeköy’de 80 ev, 350 nüfus; Reşadiye’de 135 ev, 258 nüfus ve Sultançiftliği’nde 85 ev ile 231 nüfus bulunmaktadır.
1950 yılı nüfus sayımlarına göre Alemdar, Çekmeköy, Sultançiftliği ve Reşadiye yine Üsküdar Kazasına bağlı Kısıklı Nahiyesi’ne tabi köy durumundadır. Bu tarihte Alemdar’ın 499, Çekmeköy’ün 448, Reşadiye’nin 312 ve Sultançiftliği’nin 300 nüfusu bulunmaktadır. Ömerli, Hüseyinli, Sırapınar ve Koçullu köyleri de Beykoz Kazasının Mahmut Şevket Paşa Nahiyesi’ne tabidir.
1960 yılında ise Alemdar, Çekmeköy, Sultançiftliği ve Reşadiye yine Üsküdar Kazasının Kısıklı Bucağı’na bağlı köydü. Yine 1960 yılında Alemdar’ın 690 (408’i erkek, 282’si kadın), Çekmeköy’ün 461 (269’u erkek, 192’si kadın), Reşadiye’nin 331 (160’ı erkek, 171’i kadın) ve Sultançiftliği’nin 365 (210’u erkek, 155’i kadın) nüfusu bulunmaktadır.
Ömerli, Hüseyinli, Koçullu ve Sırapınar 1960 yılında Beykoz ilçesinin Mahmut Şevket Paşa Bucağı’na bağlıdır. Ömerli aynı zamanda bucak merkezi durumundadır. Ömerli’nin 1.366 (808 erkek, 558 kadın), Hüseyinli’nin 396 (236 erkek, 160 kadın), Koçullu’nun 92 (49 erkek, 43 kadın) ve Sırapınar’ın 292 (157 erkek, 135 kadın), nüfusu vardır.
1966’da İstanbul Vilayeti Daimi Encümeni, Üsküdar’a bağlı olan Alemdağı ve Sultançiftliği köylerine içme suyu tesisatı döşenmesini kararlaştırmıştır. Buna göre içme suyu tesisat inşaatının 61.000 lira keşfi çevresinde yaptırılması düşünülmüş ve ilk teminatı da 4.300 lira olarak belirlenmiştir.
1967 yılında bazı köylerin idari yapısında değişiklikler görülmektedir. Ömerli, Koçullu, Sırapınar ve Hüseyinli yine eskiden olduğu gibi Beykoz İlçesi Mahmut Şevket Paşa Nahiyesi’ne bağlı iken, Üsküdar İlçesi’ne bağlı 7 bucak teşkilatı kaldırılmış, bu bucaklara bağlı köylerden Alemdar, Çekmeköy, Reşadiye ve Sultançiftliği Üsküdar merkez ilçeye bağlanmıştır.
1975 yılında ise köylerin nüfusları şöyledir: Ömerli 256, Koçullu 210, Sırapınar 247, Hüseyinli 340, Alemdar 3.056, Çekmeköy 1.850, Reşadiye 300 ve Sultançiftliği 925.