Çekmeköy Belediyesi, ilçenin her tarafını DENES Projesi afişleri ve billboardlarıyla süsledi. Eğitimde Yeni Bir Dönem sloganıyla dikkat çekici bir proje. Projenin danışmanı Mevlüt Özdemir’e DENES’i sorduk ve sizler için kendisiyle bir röportaj yaptık.
Hocam Merhaba DENES nedir ve nasıl doğdu?
Deneyimsel Eğitim Sistemi Projesi içerik olarak birçok ülke ve kurum tarafından zaten farklı şekillerde uygulanıyor. Bir yerel yönetim olarak Çekmeköy Belediyesi tarafından da uygulanmaya başlayacak. Bu da Çekmeköy’ü bu konuda ilklerden biri yapıyor. Deneyimsel eğitim sistemi nedir? Bir Çin atasözü şöyle der: “Söyle unuturum, göster belki hatırlarım, beni dahil et anlar ve öğrenirim.” DENES’in temelinde aslında bu mantık yatmaktadır. Öğrencinin yaparak, deneyerek, uğraşarak öğrenmesi. Deneyerek öğrenmek somuttur ve kalıcı etkisi vardır. Öğrenci öğrendiği konuyu asla unutmaz. Ayrıca bu durum öğrenciye özgünlük ve el becerisi kazandırır. Kişinin el, ayak ve düşünce koordinasyonu kurabilmesini sağlar.
Peki DENES Projesinin asıl amacı nedir?
Onlarca ayrı amaç sayabiliriz ama özet olarak şunları söyleyebilirim: DENES projesi çocukların ince ve kaba motor becerilerini geliştirmeyi, onlara farklı bakış açıları kazandırmayı, kreatif ürünler tasarlamalarını ve üretmelerini, problem çözme yeteneklerini geliştirmeyi ve grupla çalışma becerisi kazanmalarını amaçlamaktadır.
Bu sistemde matematik gibi doğrudan teorik olan konular nasıl somutlaştırılıyor?
Örneğin geometri anlatılacak, üçgenin öğrenci tarafından ufak tahta parçalarıyla ya da benzer eşyalarla kendisinin yapmasını isteyeceğiz. Aslında atölye mantığı üzerinden gidilecek. Öğrenci üçgeni, alan hesaplamayı, kareyi tahta parçalarıyla yaptıkça zihin dünyasında soyut olan kavramlar somutlaşacak ve daha kolay anlamaya başlayacak. Fen bilimlerinde ise işimiz daha kolay. Öğrenciyle birlikte deneyler yaparak bu dersleri daha iyi anlamasını sağlayacağız.
DENES Projesi kapsamında hangi kulüpler yer alacak?
DENES Projesi kapsamında 4 kulüp ve her kulübün altında farklı atölyeler yer alacak. Şu an kulüplerin altında toplamda 14 atölye bulunuyor. Tabii ki zamanla talebe ve fiziki şartlara göre yeni atölyeler de açılabilir. Hobi Kulübü altında ahşap atölyesi ve epoksi atölyesi; Deneyimsel Öğrenme Kulübü altında matematik atölyesi, yabancı dil atölyesi, fen bilimleri atölyesi, Türkçe atölyesi ve mental aritmetik atölyesi; Bilim ve Teknoloji Kulübü altında robotik kodlama atölyesi, uzay ve havacılık atölyesi, 3D tasarım atölyesi, biyotasarım atölyesi; Kültür Sanat Kulübü altında şiir atölyesi, edebiyat atölyesi ve sinema atölyesi yer almaktadır.
Kültür Sanat Kulübü gibi sosyal bilimlerin ve sanatın alanına giren çalışmalar ile DENES’in bağını nasıl kurarız?
Şiirin ve sanatın uygulanma biçimini soruyorsunuz sanırım, çok kolay. Teorik anlatımlar yerine şiir yazarak, öyküler yazarak, öğrencinin eseriyle bire bir ilgilenerek; sinema atölyesinde kamera önüne ya da kamera arkasına geçerek, oyunculuklarını, senaristliklerini ve yönetmenliklerini ortaya koyarak, daha hızlı ve daha kolay öğrenmeyi gerçekleştirebiliriz.
Röportaj: İlker Akhoroz