Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın uzun süredir üzerinde önemle durduğu; faizlerin düşmesi döviz kurunda da düşüş yaşatacak ve enflasyon dengeye gelecektir sözleri, spekülatörlere rağmen hayata geçti. Spekülatörler ne demişti: “Faiz oranlarındaki düşüş döviz kurunu yükseltir.” Ne mi oldu? Elbette bu gayri ciddi tezin geçersizliği Merkez Bankası’nın 4,25 baz indirimiyle birlikte çürümüş oldu. Ayrıca dolar 5,70’ten avro da 6,38’den daha aşağı düşmeye başladı. Görüleceği üzere daha da düşmeye devam edecek.
Özellikle dolar karşısında değerlenen Türk lirası, faiz indirimleri geldikçe bu gücünü daha da artırarak pariteyi 5,50 bandına getirme olasılığını güçlendirmiş oldu. Enflasyon açısından görüşler, faizlerdeki düşüşün ilerleyen süreçlerde devam etmesi ve piyasalara yansıması halinde enflasyondaki gerilemenin de hızlanacağı yönünde. Öyle ki faizlerin yüzde 24 civarlarında olduğu 2018 yılı ekim ayında enflasyon (TÜFE) yıllık bazda yüzde 25'lere çıkmışken yüzde 19,75'lik faiz düşüşüyle birlikte hali hazırda yüzde 15'lerde seyreden yıllık TÜFE mevsimsel etkilerin desteğiyle önümüzdeki aylarda daha da inecektir.
Tüm bu olumlu gelişmelerin yanı sıra, ticari kredi ve mevduat faizlerinde de düşüşler yaşanmaya devam edecektir. Bu durum ise döviz kurlarında geri çekilmeyi tetiklediği gibi aynı zamanda, cari açıkta iyileşmeyi, büyümenin pozitife yönelmesini ve ülke risk primindeki düşüşü, Türk lirası varlık alımını da beraberinde getirecektir ki son zamanlarda yabancı yatırımcıların hisse toplayarak Türk varlıklarına olan ilgisini görmeye başladık bile.
Merkez Bankası’nın bu hamlesi neticesinde Ziraat Bankası ve VakıfBank, konutta faiz indirimi gerçekleştirdiklerini hemen açıkladı. Ziraat Bankası, konut, tüketici ve kurumsal kredi faiz oranlarını düşürerek 500 bin ₺'ye kadar 180 ay konut kredisi faizini yüzde 0,99 olarak belirledi. VakıfBank ise 500 bin ₺'ye kadar olan konut kredilerinde aylık faiz oranını yüzde 1,49'dan yüzde 0,99'a; bireysel ihtiyaç kredisi faiz oranını ise yüzde 1,78'den VakıfBank maaş müşterileri için yüzde 1,49'a, diğer müşteriler için yüzde 1,59'a düşürdü.
Hatta faiz indirim kararı sonrasındaki ilk iki günde 13 binden fazla kişi toplamda 2,1 milyar ₺ üzerinde konut kredisine başvurdu. Böylesi bir durumda rekabete daha fazla dayanamayacağını anlayan özel bankaların da, ilerleyen süreçte kredi faizlerini düşüreceğini ve piyasayı rahatlatacağını söylemek mümkün olacaktır.
Sözün özü; Merkez Bankası, yeniden yatırım ve canlanma döneminin startını yaz ayının ortasında vererek piyasaları bir nebze olsa da serinletmeyi başardı.