2018’in son günlerinde meclis gündemine gelen ve ocak ayının ortalarında son şekli verilen 71 maddelik Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Kanun, birçok kesime hitap eden çok olumlu düzenlemeler içermekte.
Ekonomi alanında düzenlemeler içeren bu kanunla birlikte en önemli düzenleme yaşlılık ve ölüm aylığında yaşandı. Bugüne kadar emekli ve yaşlılara bağlanan maaşlar 600-700 lira civarlarında seyretmekteydi. 200 bin civarında emekli olduğu göz önüne alınırsa bu yeni yasa ile 1000 liranın altında emekli maaşı kalmamış oluyor. Bir başka deyişle 1000 liranın altında maaş alan emeklilere 400 liraya varan zamlar yapılmış oluyor.
Vatandaşı ilgilendiren konularla ilgili düzenlemelerden birkaç başlık hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum.
Kirada oturan ve gelirinin neredeyse yüzde 40-50’sini kiraya veren yaklaşık 20 milyon aileyi ilgilendiren karar göre kira artışları bundan böyle en fazla TÜFE oranında artış gösterecektir. Daha önce kiralar Yİ-ÜFE oranında artış göstermekteydi. Bundan 3 sene öncesine kadar Yİ-ÜFE oranı TÜFE oranının altında seyrederken vatandaşın lehineydi Ama son üç yıldır TÜFE’nin üzerine çıkınca vatandaşın cebinden çıkan para da bir o kadar yüksek olmaya başladı. Vatandaşın lehine olan bu düzenlemeyle mal sahibi bundan sonra kafasına göre kira artışı yapamayacak. Bundan böyle yenilenecek kontratlardaki kira artışı da daha düşük olmuş olacak.
Özellikle son zamlardan sonra en çok bebek sahibi aileleri sıkıntıya sokan bebek maması ürünlerinden ÖTV’nin kaldırılması da çok yerinde bir uygulama oldu. Buna göre şalgam suyu, çeşnili ve aromalı sütler, bebek ve devam sütlerinden bundan sonra ÖTV alınmayacak. Bu grupta uygulanmakta olan yüzde 10’luk ÖTV oranını üretici ya da satıcı yüzde kar olarak cebe atmazsa bu perakende fiyatlarda indirimleri de pek yakın zamanda görmek mümkün olacak.
Yine bu yasa ile işinden bir şekilde ayrılmak durumunda kalan vatandaşın 10 aya kadar ihtiyaçlarını karşılamasına yardımcı olan işsizlik maaşını alması hususu da kolaylaşıyor. Normalde işsizlik maaşı alabilmek için son 120 gün prim ödeyerek kesintisiz çalışmak gerekirken şimdi “hizmet akdine tabi” çalışmak yeterli hale gelmiş oluyor. Yani 120 günlük çalışma süresi içinde bir gün bile devamsızlığı olsa, işinden ayrılınca bu maaşı alamıyordu çalışan. Bu yasayla bu kural esnetilmiş, iş akdinin devam etmesi kaydıyla gün eksiği olsa bile 1.015 ila 2.031 lira arasında değişen işsizlik maaşından yararlanabilmenin önü açılmış oluyor.
Ayrıca bir düzenleme de asker yolu gözleyen bakıma muhtaç durumdaki vatandaşı yakından ilgilendirmekte. Buna göre er ve erbaşların genel sağlık sigortalı sayılmayan eş ve çocukları ile anne ve babaları, bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında olmuş oluyor. Bu kimseler de bundan sonra devlet destekli bedava sağlık hizmetinden ve SGK ödemeli ilaç hakkından yararlanabilir duruma gelmiş oluyor.
Yukarıda açıklamış olduğum hususlar ekonomik anlamda en çok dikkat çeken konular olduğundan özetle açıklamaya çalıştım. Daha önce Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan 100 Günlük Eylem Planları ve bu kanunla beraber daha birçok düzenleme aslında ülkemiz halkının refahının artırılmasına yönelik düzenlemelerdir. Burada önemli olan bu istikrarın sürmesi adına bizlere daha çok iş düştüğünün farkına varmamızdır.