Çekmeköy Gönülden Sesler Türk Müziği Topluluğu, farklı yaş ve meslek gruplarına mensup 21 kişiden oluşuyor. Müzik tutkusu, insan sevgisi ve gönüllülük esasının grup üyelerini birleştiren ana unsurlar olduğunu ifade eden topluluk üyeleri, huzur evleri ve engelli okullarında verdikleri konserlerle ön plana çıkıyor. Müzik yolculukları 3 yıldır devam eden Çekmeköy Gönülden Sesler Türk Müziği Topluluğu ile müzik dolu bir sohbet gerçekleştirdik.
Çekmeköy Gönülden Sesler Türk Müziği Topluluğu’ndan kısaca bahseder misiniz?
Çekmeköy Gönülden Sesler Türk Müziği Topluluğu 2016 yılında grup başkanı Tülin Balçık tarafından kuruldu. Beş Yıldız 5. Etap Sitesi Yöneticisi Nedim Bey’in site içersinde bizlere çalışma alanı sağlaması ile Çarşamba ve Cuma günleri 13.00 – 16.00 saatleri arasında çalışmalarımıza başladık.
Grubumuz geçen yıl Geleneksel Fasıl Ustası Gürsel Koçak Bey’den Kürdili Hicazkar Faslı’nı öğrendi ve Taşdelen Turgut Özal Kültür Merkezi’ndeki konserimizin birinci bölümünde Gürsel Koçak Bey yönetiminde fasıl icra edildi. Turhan Taşan, Hüsnü Üstün, Hasan Esen gibi bestekarlar ile Tanışma Günleri düzenleyip eserlerini seslendirdik. Ayrıca Adnan Hacıbaloğlu kanunu, Cengiz Kılıç da kemanı ile çalışmalarımızda bizlere eşlik etmektedir.
Topluluk üyelerini birleştiren ana unsur nedir?
Topluluğumuzu birleştiren ana unsurlar sevgi ve saygı olup topluluğumuzun üyeleri birbirleri ile çok iyi anlaşan yakın arkadaşlardan oluşmaktadır.
İyi bir müzik topluluğu olmanın şartları nelerdir?
Ancak musikiyi ve birbirlerini seven iyi insanlar bir araya gelerek iyi müzik yapabilirler. Bizler müziği seven, amatör ruhla müzik yapan kişileriz.
Çağlar Atalay gibi usta bir isim ile çalışıyorsunuz. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Çağlar Hocamız’la 2016 yılında tanıştık. Kendisi aydın, donanımlı, özverili ve sevgi dolu yaklaşımı ile bizlere müziği daha da çok sevdirdi. Kendisi ile müzik yolculuğunda bir arada olduğumuz için çok mutlu ve çok şanslıyız. Bizleri müzikte yapabileceklerimiz adına cesaretlendirdiği ve öğrettikleri için çok teşekkür ediyoruz.
Topluluğunuz kaç kişiden oluşuyor? Üyelerin hepsi bu mesleği profesyonel olarak mı yürütüyor?
Topluluğumuz 17 kişiden oluşmakta ve bütün üyelerimiz amatör olarak müzikle ilgilenmektedir.
Bir konserin hazırlık sürecinden bahseder misiniz?
Yılda bir kez konser vermekteyiz. Repertuar çalışmalarımızı ekim ayı itibari ile başlatıp nisan ayında konser vermekteyiz.
Harput’ta Elazığ Belediyesi tarafından bir program çerçevesinde ağırlandınız. Aynı zamanda bir ilki de gerçekleştirdiniz. Bunlardan bahseder misiniz?
Farklı bir korodan tanıştığım Şemsettin Taşbilek Bey‘in yaklaşık yirmi beş senedir Harput Musikisi ile ilgili derlemeler ve araştırmalar yaptığını, bu konuda kitaplar yazdığını öğrendim ve topluluğumuza Harput Kürsü Başı Faslı öğretmesini rica ettim. Kendisi de çok mutlu oldu ve birlikte çalışmaya başladık. Aynı zamanda Harput Kürsü Başı Faslı’nın doğduğu yöreyi görmek istedik. Şemsettin Taşbilek Bey bizler için güzel bir kültürel tur hazırladı ve hep birlikte Elazığ’a gittik. Bu kültürel tur çerçevesinde Elazığ Kanal 23 TV’de bir konser programı, Elazığ Musiki Konservatuarı ve Harput Musiki Derneği’nde fasıl dinletileri gerçekleştirdik. Üç gün süren gezimiz sayesinde Elazığ tarihi ve kültürünü öğrenme şansımız oldu.
Çoğunlukla gönüllü konserler verdiğinizi biliyoruz. Çalışmalarınızı bir vakıf ya da dernek çatısı altında mı sürdürüyorsunuz?
Hiçbir dernek veya vakfa bağlı değiliz.
Bir sosyal sorumluluk projeniz var mı?
Müzik tutkusu ve insan sevgisi ile gönüllü olarak huzur evleri ve engelli okullarında konser vermekteyiz.
Bundan sonraki süreçte Çekmeköy Gönülden Sesler Türk Müziği Topluluğu’nu ne tür projelerde göreceğiz?
25 Aralık’ta Miltaş Spor Tesisleri’nde topluluğumuzun kendi konukları ile gerçekleştireceği “Ayın Solisti” programımız olacak. 25 Nisan’da Taşdelen Turgut Özal Kültür Merkezi’nde yıl sonu konserimizi gerçekleştireceğiz. Aynı zamanda huzur evleri ve engelli okulları ile ilgili çalışmalarımız yıl boyunca devam edecek. Ağustos ayında ise hem türkülerini hem de kültürünü öğrenmek üzere Kayseri Kültür Turu düzenleyeceğiz.
Müziğe yeni başlayacak kişilere neler tavsiye edersiniz?
Müziği seven herkes her yaşta müziğe başlayabilir. Grup bilinci olan, ben yerine biz diyebilen, müzik seven insanların olduğu topluluklarda müzik yapabilirler.
Çekmeköy2023 okuyucuları sizin etkinliklerinizi nasıl takip edebilir?
Etkinliklerimizi Facebook Gönülden Sesler Grubu hesabımızdan takip edebilirler.
Röportaj: Engin ERKÖSE