Yüksek Öğretim Kurumları Sınav sonuçlarının henüz açıklandığı şu günlerde yakın bir tarihte Başkan Erdoğan’ın üniversiteye giriş sınavları hakkında söyledikleri tekrar gündeme geldi. Erdoğan, eğitimde istenilen seviyeye gelebilmek için Avrupa’nın model alınabileceğini ve üniversitelere de bundan böyle kendi yetenek sınavlarını yapabilecekleri bir sistem getirilebileceğini söylemişti.
Biz de sokağa çıktık ve Çekmeköylülere sorduk:
Üniversitelere yetenek sınavıyla girilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Her üniversitenin kendi öğrencisini seçeceği bir sistem Türkiye’de uygulanabilir mi?
MUHAMMET ORHAN – 20 YAŞINDA
Üniversitelere yetenekle öğrenci alınması çok doğru olur. Zira birçok öğrenci puanlarından ötürü istediği bölüme yerleşemiyor. Yeteneksiz ama ders çalışan insanlar istedikleri bölüme yerleşebiliyor. Dolayısıyla yeteneği olan insanlar açıkta kalıyor. İstihdam konusunda da yetenek değil, okul başarısı göz önünde tutulduğundan mağduriyetler yaşanıyor. Türkiye’deki eğitim en başından itibaren iyileştirilirse güzel sonuçlar alacağımıza inanıyorum.
SILA YAREN DEMİREL – 17 YAŞINDA
Bu sistem uygulansa herkes yeteneğine göre bir meslek seçer. Çocuk gelişimi okudum, üniversitede de Çocuk Psikolojisi alanında ihtisas yapmak istiyorum. Fakat Türkiye’de sınav sistemi çok kez değişti. Uygulanıp uygulanamayacağı konusunda bir öngörüde bulunamasam da bu sistem hayata geçirilse öğrenciler için avantajlı olacağı muhakkak.
HÜLYA PARLAK – 34 YAŞINDA
Sınav sisteminin tümden değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Okul puanları ve yetenekler esas alınarak üniversite yerleşimlerinin yapılması daha mantıklı. Bütün bir yılı bir sınava bağlamak bana yanlış geliyor. Başkanımızın desteğiyle yeni sınav sisteminin daha hızlı bir şekilde uygulamaya konulacağına inanıyorum.
ÖZGÜR TÜRK – 27 YAŞINDA
Türkiye adına çok güzel bir gelişme uygulanabilirse. Başkan Erdoğan’ın tüm icraatlarında arkasındayız Türkmen kardeşleri olarak. Başkanlık sistemiyle bu tür değişikliklerin çok daha hızlı ve kolay işleme alınabileceğini düşünüyorum. Dolayısıyla Türkiye’de de uygulanabilir, neden olmasın?
SELMA TATLIPINAR – 30 YAŞINDA
Bir öğretmen olarak harika bir sistem olacağını düşünüyorum. Erdoğan ne yaparsa iyi yapar. Ama yeni sistemin uygulanabilmesi için ülkemizin 10 yıla ihtiyacı var. Kalabalık bir ülke olduğumuz için bu sistemi oturtmak biraz zor olabilir. Bunun yanında altyapı eksikliğimiz mevcut. Sınıflar, binalar, eğitim öğretimin yapıldığı mekan bağlamında fiziki altyapı eksikliklerimiz var, bunların zaman içerisinde giderilmesi lazım. Sistem olarak adil ve uygulanabilir elbette.
HİLAL İNAL – 16 YAŞINDA
Yeteneğimize göre bölüm seçebilmek, istediğimiz okula başvuru yapabilmek büyük bir fırsat olur tüm gençler için. Türkiye’de bu sistemin uygulanabileceğini düşünüyorum.
FERHAT GÜNDEM – 25 YAŞINDA
Güzel sanatlar fakültesi yetenekle öğrenci alıyor mesela. Bu diğer alanlara da yansırsa çok güzel olur tabi. Kişinin kabiliyetine göre kendini yetiştirmesi, o alanda uzmanlaşması hem bireysel hem de toplumsal bağlamda verimliliği de beraberinde getirecektir. Bu sistemin oturması, öğrenci ve velilerin yeni sisteme alışması zaman alabilir fakat zamanla taşlar yerine oturacaktır.
RUKİYE KUYULDAR – 37 YAŞINDA
Oğlum geçtiğimiz yıl üniversite sınavına girdi. İstediği bölüme kabiliyeti olmasına rağmen puanı düşük olduğu için sınava tekrar hazırlanmak zorunda kaldı. Oysa yetenek sınavına girme imkanı olsaydı belki de ikinci kez hazırlanmak zorunda kalmayacaktı. Dolayısıyla olursa bu yönde bir değişikliği kesinlikle destekliyorum. Çocuklar lise 1’den itibaren hangi alana meyilleri varsa o yönde eğitilmeli. Oğlum lisede bilgisayar bölümünde eğitim görüyor fakat yeterli donanıma sahip değil çünkü aldığı eğitim yeterli değil. Sürekli ders çalışmaya yönlendirilen çocukların pratik/uygulamalı eğitimlerinin de tam teşekküllü verilmesi hem iş bulabilmeleri hem de iş hayatında başarılı olabilmeleri için elzem.
EMİN TANRIVERDİ – 17 YAŞINDA
Kaderimizin tek bir sınava bağlanmasını doğru bulmuyorum açıkçası. O sebeple kabiliyete göre okul tercih etmek çok makul bir seçenek. Bireysel olarak da üniversitede okumak istediğim alana yeteneğim olduğu için yetenek sınavı üzerine kurulu yeni bir sistemin gelmesi benim için umut vadediyor.
EYLÜL ÇELİK – 14 YAŞINDA
Avrupa’daki eğitim sistemi Türkiye’de de uygulansa çok iyi olur. Öğrencileri sınav noktasında en çok yıpratan, sınav sisteminin çok sık değişmesi oluyor. Her üniversitenin kendi sınavını yaptığı bir eğitim anlayışı burada da uygulanabilir pekala.