Peygamber Efendimiz, iyi bir komşuyu müminin saadetlerinden biri olarak gösteriyor. Komşuyla iyi geçinmeyi ve ona iyilik etmeyi tavsiye ediyor. Peki, sosyal medya ve internetin hayatımızı zapt ettiği bu dönemde komşuluk ilişkilerimiz ne durumda? Sokağa çıktık ve sorduk:
Komşuluk ilişkileriniz nasıl?
Eski komşuluk ilişkilerinin kalmamasını neye bağlıyorsunuz?
Mahmut Yiğit – 74 Yaşında
Bizim yaşımızdaki insanlar komşuluğu hala sürdürüyor. Biz sitede yaşamamıza rağmen komşuluğumuzu devam ettiriyoruz. Eski komşuluğun kalmaması da eğitimle alakalı. İlk öğretim yeri aile, ikincisi okuldur. Bunların ikisi de bir bütün olduğuna göre eksikleri bu kurumlarda aramak lazım. Komşuluk ilişkileri kurmak ve o ilişkileri devam ettirmek özveri, tahammül ve sabır gerektiriyor. İnsanlar bunlardan yüksündükleri için çevresine duyarsızlaştı belki de.
Azize Aydın – 47 Yaşında
Geçmişle kıyasladığımızda komşuluk ilişkileri çok geriledi. Çünkü insanlar değerlerini yitirmeye başladı, her şey maddileşti. Önceden herkes birbirine kollarını açardı. Şimdiyse kapıların arkasından bakar oldu. Komşularımla aram çok iyi. İsteyenlerle görüşüyorum. Taşınanlar olsa da ben eski düzenimi devam ettiriyorum. Çocuklarımı da bu bilinçle yetiştirmeye çalışıyorum. Apartmanlarda bunu sürdürmek biraz zor çünkü kimse komşuluk ilişkilerine değer vermiyor, kimse kimseyi tanımıyor. Komşuluk yapmak tamamen gönül işi.
Temel Biçer – 51 Yaşında
Komşularımla sık sık görüşüyorum. Yeni nesilde böyle bir iletişim teşebbüsü yok, kopukluk hakim. Komşuluğun yerini internet, telefon aldı. Dolayısıyla insanlar komşuluk yapmaya da görmeye de ihtiyaç duymuyorlar.
Yüksel Aktürk – 64 Yaşında
Azalmadan da öte eski komşuluk ilişkileri hiç yok şimdi. Artık insanlar daha yoğun. Gençlerimiz trafikle de cebelleşiyorlar, yorgunlar. İş-güç, hayat mücadelesi, geçim sıkıntısı birçok şeyin önüne geçiyor. Biz Karadenizliyiz. Eski komşuluk göreneklerimiz neyse aynen devam ettiriyoruz.
Ömer Sade – 29 Yaşında
Geçmişten günümüze kadar gelen örf adetlerimiz körelmeye başladı. İnsanlar kabuğuna çekilmiş durumda. Çocuk bile babayla konuşmuyor. Bağlar kopmaya başladı. Karşı komşusunun adını bilmeyen, alt komşusunu tanımayan nice insan var. Birbirinden uzaklaşan insanlar kümesi haline geldik. Yaşadığım apartmanda 1-2 daire ile ilişkimiz var. Karşı taraf soğuk davranınca siz de muhabbet kurmak için bir teşebbüste bulunamıyorsunuz. Aslında yanlış bir şey. O gelmiyorsa biz gitmeliyiz. Samimi duygular, diyaloglar toplumda daha sıkı bağlılığı sağlar. Bu dayanışmanın temelini şimdiden atmak lazım ki birbirimize güvenebilelim.
Ensar Yaman – 15 Yaşında
Annem babam apartmandakilerle çok sık görüşürdü önceden. Komşularımız birer birer taşınınca gelip gitmeler de azaldı haliyle. Eski samimiyet kalmadı. Komşuluk eskisi kadar kıymet görmüyor.
Pakize Yakut – 85 Yaşında
Artık komşuluk kalmadı. Misafir seven yok. Bizim zamanımızda komşuluk çok vardı. Birbirimize çok değer verirdik. Müstakil evde otururken çevremizdekilerle komşuluk yapardık. Şimdi apartmanda oturuyoruz ve o eski gelmeler gitmeler yok. Kendi ayarımda arkadaşlarım gelip gidiyor tek tük, o kadar.
Hasan Devrim – 48 Yaşında
Geçim derdi, televizyon, telefon, sosyal ağlar… İnsanların ilgisi bu mecralara kaydı. Annem babam çok güzel komşuluk yapan insanlardı. Biz de onlardan gördük, örnek aldık ama tek taraflı olacak bir iş değil. Çocuklarımız bizim kadar bile devam ettiremeyecek bu geleneği, onu da biliyoruz.
Mihriban Efe – 40 Yaşında
İnternet ve telefonun insanların hayatında büyük bir yer edindiği yadsınamaz bir gerçek. Komşunun yerini onlar aldı ama suçlu sadece bu mecralar değil. Her şey insanda bitiyor. Ben de çok görüşmüyorum komşularımla. Azerbaycanlıyım, 20 sene evvel İstanbul’a geldim. Orada komşularımızla çok daha içli dışlıydık. Azerbaycan’da komşuluk daha farklı ve hala da öyle. Annem bizi komşularımıza emanet ederdi mesela. Şimdi düşünüyorum ben aynısını yapar mıyım diye. Çok araştırmam, güvenmem lazım.
Erkan Bilmiş – 51 Yaşında
Komşuluk ilişkilerindeki azalmayı işsizliğe bağlıyorum. İş olmayınca insanlarda enerji olmuyor. İnsanın tadının tuzunun olması lazım ki komşuluk yapabilsin. Eskiden komşuluk vardı, annem babam yaşatıyordu bu geleneği. Biz de gidiyoruz eşe dosta ama onlar kadar sık değil.
Öztürk Karabak – 70 Yaşında
Kendi apartmanımızda çocuklarımla oturuyorum. Bizim ailecek komşuluk ilişkilerimiz çok iyi. Sık sık görüşüyoruz komşularımızla. Darısı gençlerin de başına. İnşallah onlar da güzel ilişkiler kursunlar.