9 Şubat her yıl Dünya Sağlık Örgütü ve üye ülkeler arasında Sigarayı Bırakma Günü olarak kutlanıyor. İstatistikler Türkiye’de her 4 kişiden 1’inin sigara kullandığını gösteriyor. Peki, Çekmeköy’de sigara kullanımı ne durumda? İşte biz de bu soruya yanıt bulmak için sokağa çıktık ve Çekmeköylülere birkaç soru sorduk: ‘’Sigara kullanıyor musunuz? Hiç bırakmayı denediniz mi? Sigaranın sağlığınıza ne tür etkileri oluyor?’’
Mehmet Yarsoy – 79 Yaşında
Sigaraya 9 yaşında anne-babamın sigarasını kullanarak başladım. 70 yıldır da içiyorum. Belki 10 sefer bırakmayı denedim. 6 sefer kalp krizi geçirdim, 2 kez anjiyo oldum. Akciğer ameliyatı oldum ve akciğerimi aldılar. Hala günde 3-4 paket sigara içmeye devam ediyorum. Top oynuyorum, yürüyorum, araba kullanıyorum. Ama tüm bunları sigarayla yapabiliyorum. Sigara benim arkadaşım gibi oldu, vazgeçemiyorum. Hayatımın her anında sigara başrolde. Çevremdekileri etkilememesi için onların yanında içmiyorum. Evde de sigara içtiğim oda ayrıdır. Yeni neslin bu zehirden nasibini almaması için onların yanında çok içmemeye çalışıyorum. Önemli olan onları kurtarmak.
Muhittin Mollamustafaoğlu – 78 Yaşında
Bizim zamanımızda sigaranın zararları bu kadar bilinmiyordu. Ben de 40 yıl kullandım sigarayı. 20 yıl evvel bir araba kazası geçirdim ve beynime darbe aldım kaza esnasında. Kaza sonrasında bir daha elime hiç almadım. Bıraktıktan sonra nefes darlığı sıkıntımdan kurtuldum. Bu yaşta bu kadar rahat hareket edebiliyorsam, kendi işimi kendim görebiliyorsam hep sigaradan uzak durduğumdan. İçsem muhakkak sağlık problemim olurdu.
Rahman Akagündüz – 43 Yaşında
Arkadaş ortamında ikram edilmesiyle başladım, 18 yıldır da sigara kullanıyorum. Sonrasında da alışkanlık haline geldi. Çok bırakmak istedim ama henüz bırakamadım. Bırakmak için doktora gitmedim fakat gitmeyi düşünüyorum. Çünkü sigara sağlığımı ciddi anlamda etkiliyor. Sigaradan ötürü ayak kılcal damarlarımı % 70 oranında kaybettim. Şu anda ayaklarım % 70 özürlü. Ameliyat oldum ve bir damarımı değiştirdiler. Şu anda iyiyim ama bir an önce bırakmam gerektiğinin bilincindeyim.
Cevdet Uygal – 54 Yaşında
Sigarayı henüz 5-6 yaşlarındayken içmiştim. İlkokula başlayınca öğretmenim ‘’Sigara sağlığa zararlıdır’’ dedi, ben de bıraktım. Öğretmenim bize bu bilinci aşılamasaydı şu an sigara bağımlısı olabilirdim. Çevremde çok sayıda sigara kullanan kimse var ama işyerinde sigara içirmemeye çalışıyorum. Benden sigara isteyenlere asla sigara almıyorum. Bunlar da benim sigara içenlere kendi kendime verdiğim tepki ve sigaraya karşı aldığım önlemler.
Nazım Turan – 63 Yaşında
Lise ve üniversite yıllarında az miktarda sigara kullandım. Onun haricinde sigara hiç hayatımda olmadı. Çevremde de kullanan yok. Asla tasvip ettiğim alışkanlık değil. Yeni neslin bu illetten kurtulması için topyekun bir bilinçlendirme yapılması gerekiyor. Ben bu konuda tohumların ailede atılacağına inanıyorum. Aile bireylerinin iyi birer örnek olması ve üyelerine bilinç aşılaması gerekiyor. Etkiye çok açık bir konu sigara bağımlılığı. Okuldan, arkadaş ortamından etkilenebiliyor gençler. Bu yüzden toplumun her bir ferdi bu konuda duyarlı davranmalı.
Nurettin Ay – 46 Yaşında
Aslında sporcuyum, futbol oynuyorum. Sağlığına en çok dikkat etmesi gereken mesleklerin başında geliyor spor. Bir arkadaşıma hava olsun diye başladım sigaraya. 25 yaşından beri de kullanıyorum. O yüzden nasıl başladığıma hala şaşırıyorum. Özentiyle başladım, bağımlılığa dönüştü. Önceden çok daha hareketli, çevik bir adamdım. 10 kat merdiven çıksam bana mısın demezdi. Şimdi 2 kat çıkayım, tıkanıyorum. Durup dinlenmem gerekiyor. Son 6 aydır sağlığıma olan etkileri ve çevremdekilerin bırakmam konusundaki ısrarı arttı. Çalıştığım işyerinden bir arkadaşım sigarayı bıraktı. Uyguladığı tedavi yöntemini öğrendim. Ben de aynı şekilde bırakmak için randevu alıp doktora gideceğim en yakın zamanda.
Havva Er – 60 Yaşında
Arkadaşlarımdan etkilenerek başladım sigaraya. Çok uzun yıllar içtim. Kendi kendime de bıraktım. Boğaz kanseri oldum. Kanser olmadan önce sigarayı bırakmıştım. İyi ki de bırakmışım diyorum yoksa daha ağır bir hastalık süreci geçirebilirdim ya da hiç iyileşmeyebilirdim. Mesele hatadan dönmek. O yüzden herkese bırakmasını tavsiye ediyorum.
Nuriye Der – 51 Yaşında
Hayatımda hiç sigara kullanmadım. Kullanılmasına da çok karşıyım. Ne yazık ki büyük oğlum sigara içiyor. Bırakması için çok uğraştım ama başarılı olamadım. Gençler arasında da çok yaygın. Görüyorum, küçücük çocuklar sigara içiyor. Çok üzülüyorum. İnşallah bu konuda gerekli bilgilendirmeler yapılır.
Kezban Atakişi – 60 Yaşında
30 yıla yakın bir süre sigara kullandım. Eşimi kaybettikten sonra ani bir kararla sigarayı bıraktım. Onca sene zehirlenmiştim zaten. Sigara sağlığımı ve günlük yaşantımı da olumsuz etkiliyordu. Sigara içmediğim zamanlarda başım ağrıyordu, içtiğimdeyse hiç iştahım olmuyordu. Özellikle sıkıntılı zamanlarda yoğun bir şekilde kullanıyordum. Aslında kendimizi kandırıyormuşuz. Sigara hiçbir derde deva değil. Şimdi şükrediyorum kurtulduğum için.
Semra Arslan – 38 Yaşında
Sigarayı hiç ağzıma sürmedim. Bence insanlar bir özentiyle başlıyor. Arkadaş ortamı da çok etkili. Sigara içilen bir ortamda insanlar ‘’Bir taneden bir şey olmaz’’ diyerek başlıyor ve sonu hiç gelmiyor. Eşim de senelerdir sigara içiyor. Birkaç kez bıraktı fakat yeniden başladı. Arkadaş ortamında herkes içtiği için onlardan etkileniyor fakat evde hiç içmiyor. O yüzden sigara kokusuna maruz kalmıyorum. Dışarıda sigara kokusu duyunca çok rahatsız oluyorum haliyle. Sigara bağımlılığı ciddi bir sorun haline geldi toplumumuzda. Konuyla alakalı çalışmaların arttırılması gerekiyor. Belediyemiz yeni doğan çocuklar için ev ziyaretleri yapıyor mesela. Bu konuda da ev ev gezilerek bilgilendirme çalışması yürütülebilir. Yasaklamayla ya da sigara satışının kaldırılmasıyla üstesinden gelebileceğimiz bir mesele değil. Bu tür teşviklerin yapılması daha etkili olur diye düşünüyorum.
Nilgün İzmit – 45 Yaşında
12 yıl önce rahat nefes alamadığımı, istediğim gibi yürüyemediğimi, merdiven çıkamadığımı fark ettim. Sabah kalktığımda nefes alamadığım ve kokudan rahatsız olduğum için tüm camları açmak zorunda kalıyordum Bu durum artık hayat kalitemi düşürüyordu. Ve kendi irademle, herhangi bir yardım almadan sigarayı bırakmaya karar verdim. Bıraktıktan sonra dünya varmış dedim. Hayattan zevk almaya başladım. Daha özgür hareket edebiliyorum, gezebiliyorum. Sigara içerken bedeninize hükmedemiyorsunuz çünkü. Şimdiki gençlere çok üzülüyorum. Gencecik ciğerler zehirle doluyor.