Her mahallenin kendine has hikayesinin olduğu Çekmeköy’de şimdiki durağımız, konumu ve güzelliğiyle Çekmeköy’ün göz bebeği olan Merkez Mahallesi. Herkesin takdirini kazanan Merkez Mahallemizin muhtarı Ayşe Güneş ile röportajımıza başlıyoruz...
Ayşe Güneş’i tanıyabilir miyiz?
1966, Ordu doğumluyum. Kısa bir Adapazarı ikameti sonrası 11 yaşımda ailemle beraber İstanbul’a geldik. İstanbul’a gelmemizle birlikte tekstil sektöründe iş hayatına başladım. Evlendikten sonra eşimle birlikte işçi olduğum yerin sahibi olduk ve emekli olana kadar çalışmaya devam ettik. Emeklilik kısa bir süre siyasetle ilgilendim. Siyaset farklı bir ortam. Yapıma uygun gelmedi. Ortama uyum sağlayamayacağımı anlayarak ayrıldım. Hayatım boyunca emek ve çabalarımla bir yerlere geldim. En büyük çabalarımdan biri muhakkak ki eğitimle ilgilidir. Babamın istememesi ve buna benzer sebeplerden dolayı yaşıtlarım okula giderken ben hiçbir eğitim alamadım. 40 yaşından sonra mahallemdeki birçok kadınla birlikte ilk ve orta öğrenimimi açıktan bitirdim. Şu anda da lise eğitimimi devam ettirmekteyim. İki evlat ve bir torun sahibiyim.
Muhtar olma fikri nasıl ortaya çıktı? Ne zamandır muhtarlık görevini yerine getiriyorsunuz?
Muhtar olmak daha önceleri düşündüğüm bir şey değildi. Emeklilik sonrası komşularımın fikirleriyle muhtarlık düşüncesi belirdi. İnsanlara yardım etmeyi seven biriyim. Bu yardımlaşma ve gayretimi gören komşularım, “Biz seni muhtar olarak görmek istiyoruz” dediler. Bu şekilde seçimlere 45 gün kala muhtarlığa adaylığımı koydum ve mahalleli beni muhtar olarak seçti. Muhtarlık, sorumluluğu ağır ama hiçbir yetki barındırmayan ve gönüllü yapılan bir görevdir. Amacım mahalledeki insanlara yardım ve hizmet etmek. Yaklaşık 6 yıldır bu düşünceyle muhtarlık görevimi sürdürmekteyim.
Merkez Mahallesi’nden bahsedebilir misiniz? Mahalle ile ilgili eksikler ve problemler neler?
Yaklaşık 20.000 nüfusa sahip olan mahallemiz; merkezi konumu ve ışıltısıyla Çekmeköy’ün en güzel yerlerinden biri. Eksiklikler ve problemler yok değil. Son 5-6 yıla bakıldığında belediyemizin çalışmaları sayesinde büyük problemlerimizin hepsi hallolmuş durumda, zamanla kalan eksikliklerimizin de halledileceği düşüncesindeyim. Çevre düzenlemeleri, parklar, sağlık ocağı ve halkın kullanım alanları iyileştirilmiş durumda. Şu anki en büyük problemimiz ulaşımla ilgili. Mahallede okul-iş dolayısıyla sabah ve akşam saatlerinde ciddi yoğunluk yaşanıyor. Yine ulaşımla ilgili sorunumuz; nüfusun artmasıyla birlikte son durağımız kullanılamaz hale gelmiş durumda. Durağın yerinin değişmesi veya bulunduğu yerin iyileştirilmesi gerekiyor. Bunun dışında meslek lisesi isteğimiz var. Lise isteğimiz onaylandı yapımının başlamasını bekliyoruz. Diğer eksikliklerimiz genellikle mahallelinin ihtiyaçlarıyla ilgili oluyor. Buna çözüm olarak mahallemdeki insanlara yardım amaçlı muhtarlıkta geri dönüşüm köşesi hazırladık. İkinci el kitap ve elbise gibi herkesin faydalanacağı malzemeleri temiz bir şekilde yerleştirip ihtiyaç sahiplerinin hizmetine sunuyoruz. Bu şekilde kendi içimizde yardımlaşma sağlıyoruz. Bu ve buna benzer çalışmalarla sayısı 300 olan yoksul ailelerimizi 170’e düşürmüş durumdayız.
Çekmeköy açısından Merkez Mahallesi’nin önemi nedir?
Çekmeköy’ün en eski mahallelerinden biri olan Merkez Mahallesi ilçenin tarihini taşımaktadır. Çekmeköy’ün merkezi olan mahallemiz ışıltısıyla ilçenin en güzel yeri olma yolunda hızla ilerlemektedir.
Bayan olarak muhtar olmanın zorluğunu yaşıyor musunuz? Kadın muhtar olmanın avantajları ve dezavantajları neler?
Avantajlarından çok dezavantajların yaşandığını söyleyebilirim. Muhtarlık görevine aday olduğumda art niyetli insanlar eşime psikolojik baskı uyguladılar. “Kadın muhtar mı olurmuş!” Düşüncesiyle birkaç tatsız olay yaşandı. Bu zorluklara göğüs gererek muhtarlığa başlayınca karşı çıkanları utandıracak kadar düzgün çalışmalar yaptım ve destekleyenlerin yüzünü kara çıkarmadım. 6 adayla yarışarak seçildiğim muhtarlık görevine ikinci kez aday olduğumda, 3 adayla yarışarak 20.000 nüfusun 15.000’i tarafından seçildim. Seçmenlerimin artmasının tek sebebi samimiyet ve hizmettir.
Kadın muhtar olmanın avantajı hemcinslerimle rahatlıkla iletişim kurabiliyor olmam. Erkek muhtar kapı kapı dolaşarak, evlere ziyarette bulunarak insanların eksik ve ihtiyaçlarını soramaz. Fakat bir kadın olarak kapı çalındığında çaylarına ortak olarak tüm sorunlarını samimiyetle dinleyip çözüm arayışına girebiliyorum. Ailevi problemlerine kadar gönül rahatlığıyla mahallelinin sıkıntılarını dinleyebiliyorum. Ve bu durum kadın muhtar olmanın en büyük avantajıdır.
Hemcinslerinize yönelik ne gibi çalışmalar yapıyor sunuz?
İlk muhtar olduğum zamanlar mahallemizdeki kadınları sağlık taramasından geçirdik. Büyüklerimizi onure etmek adına küçük hediyelerle ziyaretlere gittik. Bunlar ufak ama insanları mutlu eden durumlar. Çalışmalarım en büyük kısmını kadınlarımıza iş bulmaya ayırmış olmamdır. Birebir görüşmelerle kadınlarımızın durumuna göre kendilerine iş ayarlamaya çalışıyorum. Ekonomiye katkı sağlamaları, aile huzuruna kadar pek çok iyileşme oluyor. Bu sayede tüm kadınlarımızın özgüveni yerine gelirken hem kendilerini hem de yakınlarını geliştiriyorlar. Bundan daha büyük bir mutluluk düşünemiyorum.
Siyasetin en alt tabanı olan muhtarlık görevini yerine getiriyorsunuz. Hedefleriniz arasında farklı atılımlar var mı?
Muhtarlık aklımda hiç yokken şu an bu görevdeyim. Başka bir düşüncem şimdilik yok, fakat yarının ne getireceğini bilemeyiz.
Mahallenizle ilgili Çekmeköy Belediyesi’nden beklentileriniz neler?
Beklentilerimizi Başkanımızla birebir konuşuyoruz ve belediyemiz muhtarların en büyük destekçisi. Bu zamana kadar talep ettiğim muhtarlık binası, okullar ve çevre düzenlemeleri yapıldı. Mahallelinin istekleri bitmediği sürece bir mahallenin ihtiyaçları da bitmeyecektir. Doğal olarak belediyemizden her zaman istek ve beklentilerimiz olacaktır.
Röportaj: İrem OKUMUŞ