Çekmeköy’ün güzelliğine renk katan Yamaç Evleri site yönetici Vahit Kongur ile site üzerine sohbetimiz;
Vahit Kongur kimdir kısaca kendinizden bahseder misiniz?
1960 İstanbul doğumluyum, 1983 Boğaziçi Üniversitesi Elektronik Mühendisliği ve 1984 Boğaziçi Üniversitesi Yüksek Lisans mezunuyum. Evliyim ve 2 kız çocuğum var.
Siteniz kaç blok ve kaç daireden oluşmaktadır?
Yamaç Evleri; 16 ikiz, 4 tek olmak üzere 36 dublex yapıdan oluşmaktadır.
Tek bloklu apartman yaşantısına göre sitede oturmanın avantajları/dezavantajları nelerdir?
Bana göre sitelerin avantajı daha fazladır. Özellikle yatay tabir ettiğimiz evlerden oluşan, ortak sosyal alanı ve yeterli bahçe düzeni olan siteler, kişilerin doğal yaşam içinde ve güvenle oturmasını sağlıyor. Aynı zamanda site içerisinde bulunan sosyal tesis sakinlerine ortak yaşam alanı ve sosyalleşme olanağı sağlıyor.
Genellikle site aidatları ihtiyacı karşılayacak ücretlerden fazla oluyor. Bunun sebebi nedir?
Yamaç Evler Sitesi’nde 7 eleman çalışmakta ve site aidatı; yarı olimpik yüzme havuzu, jimnastik salonu, geniş bir ortak alan, peyzaj, bitkileri olan etraftaki ve diğer muadil sitelere göre çok daha düşüktür. Sitemizde aidat için, aynı yerleşim yeri ve özelliklere sahip olan sitelerden daha düşük ücret alındığını hatta yarı yarıya daha uygun olduğunu net bir şekilde söyleyebilirim.
Yamaç Evleri’nin sakinlerine sunduğu hizmetler nelerdir?
Geniş ve rahat hareket edilebilir düzenli bir peyzaj, yarı-olimpik yüzme havuzu, tenis kortu, basket sahası, sosyal tesisimizin alt katında jimnastik salonu bulunan ve haftanın 6 günü aktif bir şekilde çalışan, günün her saatinde çay-kahve içebileceğiniz bir ortama sahip sosyal tesis, tüm bunlarla ilgilenen görevliler var. Yani Yamaç Evleri sakinleri dilerse herhangi bir sporu yapabilir, arkadaşlarıyla sosyal tesiste keyifle vakit geçirebilirler.
Yönetim olarak site sakinleriyle iletişiminiz nasıl?
Yönetim olarak, sitede yapılacak harcamalar için önceden toplantılar organize etmekteyiz. Bu toplantıda bildirimler yapılır, kararlar alınır ve buna göre harcamalar belirlenir. Toplantı yapıldıktan sonra çıkan bir harç ise bir sonraki site sakinleri toplantısında bildirilir veya birebir bilgilendirme yapılır.
Site yöneticisi olmakta size öncülük eden neydi?
Site yöneticiliği genelde site sakinleri tarafından tercih edilmiyor. Sebebi ise site yönetimi hakkında bilgi sahibi olmak ve tabii bu işe zaman ayırmak gerekiyor. Emekli olmam, özellikle bu siteyi sevmem, sitenin müteahhidi tarafından son derece düzgün teslim edilmiş olması, ortak alan peyzajlarının ve bakımının korunmasına olan hassasiyetim yönetici olmamdaki önemli etkenler. Kuruluşundan itibaren her yönden siteyi tanımam ve zamanımın olması bu işi yapmama olanak sağladı.
Yoğun olarak sitede olmadığınız belirttiniz. Peki, işleri nasıl yürütüyorsunuz?
Sitedeki işleyişi ekip olarak takip ediyoruz, 6 kişiden sorumlu olan ve onları yönetimle birlikte koordine ettiğimiz sorumlu arkadaşlarımız var. Tabi ki bunun dışında site sakinleriyle devamlı iyi bir iletişimde olmamız işlerin yolunda olmasını sağlıyor.
Siteyi sıfırdan inşa ettiğinizi düşünelim. Nasıl bir Yamaç Evleri olurdu?
Bu sitede her şey o kadar düşünülerek, planlanarak ve kaliteli yapılmış ki, yine aynısını yapardım. Her şeyin bu kadar düzgün olmasının sebebi; projeyi yapan müteahhit Mehmet Ali bey bizim sitemizde oturması. Dolayısıyla yediden yetmişe her şeyi düşünmüş. Yapılan işin kalitesi burada ortaya çıkmakta. Site yapılırken iki yıl içinde teslim edilecek şekilde 2004’te sözleşme imzaladık ve zamanında teslim aldık. Yapım aşamasında en ince ayrıntısına kadar düşünüldü ve hatta dış cephe inşaatı bitince kış ayında iki ay boyunca bir nevi test edildi. Acaba kaçak, sızıntı vb. durumları var mı diye kontrol edildiği halde teslim süreci değişmedi. Şu an sitenin görünen hali ilk yani, 12 sene önce yapılan işçiliği net gösteriyor. Tıpkı ilk günkü gibi… Evlerimiz yazın serin kışın sıcak olacak şekilde tek tip olarak tasarlanmıştır. Biraz daha çıta yükseltilmiş olsa taş ev olarak tabir edilen evlerle aramızda hiçbir fark kalmayacak. Bize bir çivi dahi çakılacak masraf bile çıkmadı. Temizlik amaçlı düşünülen peyzajı hala gördüğünüz gibi kullanılıyor ve bir sorunla karşılaşmadık. Her şeyin iyi düşünülüp ve hesaplanarak yapılmış bir yerleşim yeri.
Röportaj – Engin Erköse